Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικοί τακτικισμοί και ανακύκλωση προσώπων άνευ ουσίας ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Ζητούμενο η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής

Πολιτικοί τακτικισμοί και ανακύκλωση προσώπων άνευ ουσίας ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Ζητούμενο η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής
Περιορισμένα τα περιθώρια κινήσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος
Το σίριαλ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ευτυχώς τελείωσε.
Αν και είθισται ανασχηματισμός να μην ανακοινώνεται, η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να «σπάσει» και αυτήν την πολιτική παράδοση, παίζοντας τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθημερινά με την ονοματολογία αλλά και με εάν θα συμμετάσχει «ολίγον» ή «πολύ» ΠΑΣΟΚ στο νέο, «ανανεωμένο» κυβερνητικό σχήμα.
Διαδικασία που είχε έντονα επικοινωνιακό χαρακτήρα και που καθιστά βάσιμη την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό ως πρόσχημα για να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της κάλπης.
«Στην πραγματικότητα αναζητά εξίσου πρόθυμους εκτελεστές των μνημονίων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, γραμμή που συμμερίστηκαν στις αντιδράσεις τους σχεδόν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ανασχηματισμός έχει πράγματι αξία όταν η αλλαγή προσώπων μπορεί να επιφέρει και ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής.
Σαφέστατα και τα πρόσωπα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Αλλά όταν πλέον είναι περισσότερο από εμφανές ότι η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται επί της ουσίας υπαγορεύεται από το εξωτερικό, τους δανειστές και τους «εταίρους», τότε είναι σαφές πως η «ανακύκλωση» προσώπων και το λίφτινγκ της κυβέρνησης δεν έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα.
Ιδιαίτερα όταν η πολιτική αυτή ανανέωση κάθε άλλο παρά το μήνυμα της αλλαγής και της νέας εποχής επιβεβαιώνουν.
Η περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη και η αναγκαστική παραίτηση του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ενισχύουν τις κατηγορίες περί πολιτικών «τακτικισμών» παλαιάς κοπής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν αναμένεται να ενισχύσει την εικόνα και το προφίλ της, μια και εκλαμβάνεται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ως ένα παιχνίδι πολιτικών συσχετισμών μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικούς συσχετισμούς, στους οποίους δεν προσδίδουν καμία αξία – και δικαιολογημένα – τα 1,3 εκατομμύρια των ανέργων, τα σχεδόν 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων και τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που καλούνται καθημερινά να επιβιώσουν υπό τις πλέον αντίξοες εργασιακές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Διότι έχουν αντιληφθεί ότι δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον η ενασχόληση με παρωχημένους πολιτικούς τακτικισμούς που δεν αλλάζουν τίποτα στην καθημερινότητα τους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης