Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικός ανασχηματισμός 9/6 με φόντο την μάχη της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και όχημα την λύση για το χρέος

Κυβερνητικός ανασχηματισμός 9/6 με φόντο την μάχη της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και όχημα την λύση για το χρέος
H κυβέρνηση σχεδιάζει....με στόχο να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής πρέδρου της Δημοκρατίας
Το τελευταίο σχέδιο για την διάσωση της κυβέρνησης έχει θέσει ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας ότι αν πετύχει μπορεί να φθάσει έως το 2016 αν αποτύχει η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξεως τον Φεβρουάριο του 2015 δηλαδή σε 8 μήνες από τώρα.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στις 9 Ιουνίου πρέπει να είναι πειστικός ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών.
Αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί βολέματος Στουρνάρα στην ΤτΕ και άλλων φίλων και αν ευσταθούν οι πληροφορίες για την δομή της κυβέρνησης, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μήνυμα.
Ωστόσο ο Σαμαράς ποντάρει στο εξής σενάριο, με τον ανασχηματισμό να κερδίσει χρόνο, να εκμεταλλευτεί πολιτικά την λύση του χρέους – που ωστόσο αν είναι μόνο επιμήκυνση θα οδηγήσει σε φιάσκο την διαδικασία – με στόχο τον Φεβρουάριο του 2015 με την πληθώρα των ανεξάρτητων βουλευτών να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 βουλευτές.
Ο Φεβρουάριος του 2015 είναι η ημερομηνία ορόσημο για την κυβέρνηση.  
Όπως έχει επισημανθεί η νίκη ενώνει αλλά ενίοτε και η ήττα ενώνει και εν προκειμένω αναφερόμαστε στις ελληνικές ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, όπου 4 κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα.
Η ΝΔ έχασε το 7% της εκλογικής της δύναμης, το ΠΑΣΟΚ έχασε το 4,4% της εκλογικής του δύναμης ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κυρίως η ΔΗΜΑΡ αποδεκατίστηκαν.
Αυτά τα 4 κόμματα έχουν κάτι κοινό ηττήθηκαν για διαφορετικούς λόγους και λόγω της ήττας δεν επιθυμούν εκλογές ειδικά πρόωρες εκλογές.
Εξαιρώντας το πολιτικό ατύχημα που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε και είναι απρόοπτο…με όρους συνταγματικούς εμπόδιο που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές (διαθέτει το bonus των 50 εδρών)
Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 27  βουλευτές
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαθέτουν 13 βουλευτές
Η Δημοκρατική Αριστερά διαθέτει 14 βουλευτές
Η ομάδα των ανεξαρτήτων δημοκρατικών βουλευτών διαθέτει 16 βουλευτές
Οι ανεξάρτητοι επίσης βουλευτές είναι 6
Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους στην βουλή τα κόμματα που ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές και δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας με 180 βουλευτές με σχετική άνεση.  
Μόνο αν υπάρξουν άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων άλλα ρεύματα ή πολιτικό ατύχημα θα μπορούσε να ανατραπεί το σχέδιο αυτό.
Το μπλοκ των 4 ηττημένων κομμάτων είναι πολύ πιθανό να συνασπιστούν με στόχο να αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές και έτσι να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Π.χ. η Δημοκρατική Αριστερά που διαθέτει 14 βουλευτές δεν θα εκλέξει κανένα βουλευτή στις βουλευτικές εκλογές αν δεν αλλάξουν οι επιλογές της κοινωνίας που την καταψήφισαν.

Έδρες πολιτικών κομμάτων 6 Ιουνίου 2014



Κοινοβουλευτική ομάδα

Έδρες

Ν.Δ. Ν.Δ. 125
ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ 71
ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. 27
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 14
Κ.Κ.Ε. Κ.Κ.Ε. 12
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 16
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 6
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης