Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση - Τη Δευτέρα 9/6 ο ανασχηματισμός - Για ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ αποφασίζουν Σαμαράς - Βενιζέλος

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση - Τη Δευτέρα 9/6 ο ανασχηματισμός - Για ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ αποφασίζουν Σαμαράς - Βενιζέλος
Ο Γ. Στουρνάρας δεν θα πρέπει να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αποτραπούν αυξημένες πολιτικές αντιδράσεις

(upd6)Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μια εξέλιξη η οποία θα βάλει τέλος στην κυβερνητική απραξία της τελευταίας εβδομάδας.
Την ανακοίνωση του ανασχηματισμού τη Δευτέρα προανήγγειλε από το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αφού η άρον άρον απομάκρυνση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη επιταχύνει τις εξελίξεις και στρώνει το χαλί για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εντός των ερχόμενων 24ωρων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου τηρείται σιγή ασυρμάτου, αφού όλοι γνωρίζουν πως η φημολογία δεν βοηθά και οι τόνοι πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί.
Κομβικό σημείο του επικείμενου ανασχηματισμού παραμένει ο Γ. Στουρνάρας, που ερωτηθείς αν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «και θέλει και δεν θέλει».
Οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα τα τελευταία 24ωρα αποτελούν γρίφο. Ερωτηθείς για το αν θα διαδεχθεί τον Γ. Προβόπουλο στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε πως «αυτή είναι μια τελείως διαφορετική θέση».

Φουντώνει η ονοματολογία
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να είναι σαρωτικός.
Πονοκέφαλος για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους παραμένει το υπουργείο Οικονομικών. Όσο οι ώρες περνούν, η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγονται εσχάτως τα ονόματα των Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη, ή ακόμη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Οι πληροφορίες του περασμένου σαββατοκύριακου που ήθελαν τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να βάζει τελικά τη δική του υπογραφή στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών παραμένουν ως σενάριο, δεν επιβεβαιώνονται.
Κεντρικό σημείο στη συζήτηση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου κατέχει και η απόφαση για τον νέο Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν. Από τελικώς κλειδώσει η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, τότε δεν αποκλείεται να είναι εκείνος θα αναλάβει Επίτροπος στην Κομισιόν. Ωστόσο, κατά άλλους, ζωντανό παραμένει και το «φλερτ» του Κ. Χατζηδάκη με τη θέση του Επιτρόπου.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, όπως και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Γρίφος παραμένει η παραμονή ή μη στην κυβέρνηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, εν μέσω μάλιστα πανελλαδικών εξετάσεων, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον υφυπουργό Κ. Γκιουλέκα.
Οι πληροφορίες πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να μετάσχει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Α. Λοβέρδος φαίνεται πως έχουν βάση. Ο ίδιος μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.  
Θέση στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται πως κερδίζει και η Άννα Ασημακοπούλου από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγονται και τα ονόματα του Πάρι Κουκουλόπουλου, της Συλβάνας Ράπτη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη.
Οι κακές επιδόσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές περιοχές φαίνεται να οδηγούν στην πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Αθ. Τσαυτάρη. Οι πληροφορίες θέλουν να αντικαθίσταται από πολιτικό πρόσωπο που εκλέγεται στην περιφέρεια.
Την ίδια ώρα διαψεύδονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο να μπαίνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στον αντίποδα σταθεροί στις θέσεις τους φαίνεται πως θα παραμείνουν η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, ο Δ. Σταμάτης ως υπουργός Επικρατείας και ο Δ. Αβραμόπουλος ως υπουργός Άμυνας.
Φυσικά ούτε συζήτηση για τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος θα διατηρήσει και τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης