Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι την κατάργηση του εκλογικού bonus των 50 εδρών - ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής

Η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι την κατάργηση του εκλογικού bonus των 50 εδρών - ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης»
Την στιγμή που το θέμα τς απλής αναλογικής με την κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών έχει τεθεί στο κυβερνητικό τραπέζι, ο ΣΥΡΙΖΑ "σηκώνει το γάντι" και φέρεται αποφασισμένος να ψηφίσει την πρόταση.
Το θέμα τηγς κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος ακόμη και να ψηφίσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό δύο προϋποθέσεις: Ότι θα πρόκειται για «απλή και άδολη» αναλογική και ότι θα υπάρχει συνταγματική παγίωση του συστήματος.
«Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα -που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές- ένα ακόμη εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους δεν μας αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
«Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης, όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης!».
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη ο οποίος μιλώντας στον Αντ1 ανέφερε: «η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών» και προσέθεσε στον ΑΝΤ1:
«Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": Πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές, καθότι «κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο». Ζήτησε επίσης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση, «διότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι 12% κάτω σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη το 2012».
Επανερχόμενος στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο κ. Στρατούλης επισήμανε: «Εάν αυτοί θυμήθηκαν τώρα το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμόταν πάντα και εξακολουθεί να το θυμάται και θα κάνει το καθήκον του με βάση τις αρχές του. Το γεγονός όμως ότι το θυμήθηκαν τώρα δείχνει ότι είναι ψηφοθήρες, πολιτικάντηδες και γι' αυτό τους τιμώρησε ο ελληνικός λαός.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης