Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε περιδίνηση η ΔΗΜΑΡ - Βαρυσήμαντη επιστολή 5 βουλευτών με στόχο τον κατευνασμό των αντιθέσεων και την πολιτική διάσωση

Σε περιδίνηση η ΔΗΜΑΡ - Βαρυσήμαντη επιστολή 5 βουλευτών με στόχο τον κατευνασμό των αντιθέσεων και την πολιτική διάσωση
Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους
(upd)Να κατευνάσουν την εσωκομματική ένταση και να «διασώσουν» το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ, επιχειρούν με βαρυσήμαντη παρέμβασή τους, 5 υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Ενόσω οι αποσχιστικές τάσεις διογκώνονται ολοένα και περισσότερο, με ορισμένους να ζητούν την άμεση παραίτηση του Φ. Κουβέλη, οι βουλευτές Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Πανούσης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας με επιστολή τους, επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και να διασώσουν το μέλλον της ΔΗΜΑΡ.

Ολόκληρη η επιστολή:
Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.
Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.
Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν’ απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).
Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό. Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα.
Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.
Το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.
Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.
Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.
Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Δημοκρατική Αριστερά ύστερα από το ταπεινωτικό 1,2% που έλαβε το κόμμα στις Ευρωεκλογές.
Ύστερα από το άρθρο του Αν.Παπαδόπουλου, ο οποίος θέτει ανοικτά θέμα ηγεσίας και ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος αλλά και τις δηλώσεις του Β.Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε από τον Φ.Κουβέλη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνει τις εξελίξεις, και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρ.Ψαριανός εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του κ.Κουβέλη.
«Αν ήμουν στη θέση του κ. Κουβέλη, θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν του λέω να παραιτηθεί», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM ο κ.Ψαριανός, ο οποίος κατηγόρησε τον Φώτη Κουβέλη πως αντιμετωπίζει τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα «απολύτως προσωποπαγές».
«Δεν έχω κανένα προσωπικό ζήτημα μαζί του» τόνισε ο κ.Ψαριανός, αναφέροντας πως έχει «σοβαρό πολιτικό ζήτημα».
Άφησε μάλιστα αιχμές για «καθημερινούς συζητητές» του κ. Κουβέλη, για «εσωτερικές διαπραγματεύσεις», για «μηχανισμούς» εντός της ΔΗΜΑΡ, για βουλευτές «που κάνουν τσίου τσίου τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ» διαδικασίες στις οποίες όπως είπε δε συμμετέχει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«Δε θέλω να συμμετέχω σε καμιά διαδικασία στα όργανα. Τα όργανα αποφασίζουν για παραιτήσεις άλλων;» τόνισε ο κ.Ψαριανός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση τον ενδιαφέρει και θα συμμετάσχει σε κάθε διαδικασία για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.
Για τον κίνδυνο οριστικής διάλυσης της Δημοκρατικής Αριστεράς και την απορρόφησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, προεδιοποιεί ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Με σημερινό άρθρο του στα «Νέα» το οποίο τιτλοφορείται «τις πταίει για τη συντριβή», ο Α. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι υπήρξε μια σειρά από λάθη που οδήγησαν τελικά το κόμμα στη συρρίκνωση, και υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση που δεν δρομολογηθούν διεργασίες με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά κινδυνεύει να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αισθανόμαστε βαθιά πικρία που βλέπουμε το κόμμα μας να απειλείται με εξαφάνιση, γνωρίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη και στην ηγετική ομάδα που εκ των πραγμάτων απέτυχαν» αναφέρει στο άρθρο του.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, καταλογίζει τα τρία μεγάλα λάθη στην ηγεσία και την πλειοψηφία του κόμματος, τα οποία οδηγούν τη ΔΗΜΑΡ στην εξαφάνιση.
Πρώτον, ότι έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για το ζήτημα της ΕΡΤ «ενώ το προηγούμενο βράδυ είχαμε συμφωνήσει στη λύση, με αποτέλεσμα κανείς τελικά να μην καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Όπως σημειώνει "η επιλογή εκείνη οδήγησε σε απώλεια του 50% των ψηφοφόρων».
Δεύτερον, «αμέσως μετά την αποχώρηση αφήσαμε παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση το ακροατήριο μας».
Τρίτον, «το αποκορύφωμα της καθοδικής μας πορείας ήταν η κατηγορηματική μας άρνηση να συζητήσουμε με τους 58 αγωνιώντες συμπολίτες μας, που είχαν πάρει την πρωτοβουλία να καλέσουν σε διάλογο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. και όχι μόνο αρνηθήκαμε, αλλά αντ' αυτών επιλέξαμε να συζητούμε με ότι πιο παλαιοκομματικό είχε "ξεφράσει" το ΠΑΣΟΚ».
«Πρέπει άμεσα να ανοίξει ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) αλλα και με τα πρόσωπα που είναι πολιτικά ανέστια (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης, Γιαννίτσης, Αλέκος Παπαδόπουλος) και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες», καταλήγει ο Α. Παπαδόπουλος.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:03, Τρίτη 27 Μαίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης