Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) στο Guardian – Τραγικό το βράδυ των Καννών – Ποτέ πριν η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) στο Guardian – Τραγικό το βράδυ των Καννών – Ποτέ πριν η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη
Ο Παπανδρέου δεν μου είχε πει τίποτα για το δημοψήφισμα γιατί ήξερε ότι θα ήμουν αντίθετος
Στα όσα τραγικά και κρίσιμα εκτυλίχθηκαν στη Σύνοδο των Καννών το Νοέμβριο του 2011 αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τότε στεκόταν στο πλευρό του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου ως υπουργός Οικονομικών.
Το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχθηκε από τα πρόθυρα της βύθισης της Ευρώπης στο χάος» ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων, μεταφέροντας μια εικόνα από τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας.
«Ήταν ένα γεύμα, στο οποίο μόνο οι τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μιλούσαν. Κανείς δεν έτρωγε. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy είχαν στραμμένα τα βλέμματα τους στους δύο άντρες που κάθονταν στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Για τους δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε μια αυξανόμενη κρίση χρέους, το έκτακτο δείπνο – που προγραμματίστηκε στο περιθώριο της Συνόδου της G-20 – είχε ξαφνικά μετατραπεί σε μια καθοριστική στιγμή που μπορούσε να σώσει ή να διαλύσει την Ευρωζώνη, το πιο φιλόδοξο project της Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και η Ευρώπη πιο κοντά στην κατάρρευση της.
«Ποτέ δεν είχα συναντήσει μια τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απόλυτα τραγικό. Και πολύ, πολύ επιθετικό» επισημαίνει ο κ.Βενιζέλος.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αποκαλύψεις για τα όσα διημείφθησαν το βράδυ των Καννών που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας, ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδείξει ότι «η Αθήνα δεν έχει οποιονδήποτε λόγο στη διαχείριση των πολιτικών της».
Ο Guardian σπεύδει να υπενθυμίσει ότι τα όσα εκτυλίχθηκαν στις Κάννες ήταν απόρροια της ανακοίνωσης – «βόμβα» του κ.Παπανδρέου να διεξάγει δημοψήφισμα για τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, κίνηση που – κατά το δημοσίευμα – προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη καθώς πολλοί φοβούνταν ότι το δημοψήφισμα αυτό θα μπορούσε να βυθίσει όλη την ήπειρο στο απόλυτο χάος, σε μια χρονική στιγμή που φαινόταν πως η Ιταλία ακολουθούσε το δρόμο της Ελλάδας.
Βάσει του δημοσιεύματος, Merkel και Sarcozy, στο άκουσμα της πρότασης Παπανδρέου, πραγματικά εξοργίσστηκαν.
«Ο Sarcozy ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μίλαγε συνέχεια. Η Merkel ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμα της ήταν ξεκάθαρο: Είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα είτε πραγματοποιείτε ένα με το ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ». Και μετά από αυτό θα δούμε, εάν θα προχωρήσουμε με την επόμενη δόση της βοήθειας, με το πρόγραμμα διάσωσης και με το haircut» υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελεσίγραφο έθεσε ένα «ανυπόφορο δίλημμα».
«Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα μπορούσαμε να είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες. Το δημοψήφισμα υποτίθεται ότι θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας. Για το εάν είναι καλό ή κακό. Όχι για την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κΒενιζέλος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merkel φοβούμενη τα χειρότερα, πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, «διότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος]θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ‘όχι’».
Όπως αναφέρεται τόσο ο Juncker όσο και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν.
Σύμφωνα με το Guardian, έως εκείνη την ώρα κανείς δεν είχε μιλήσει δημόσια για εκείνη τη συνάντηση. Εξαίρεση ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francois Baroin, ο οποίος είχε γράψει περί «ψυχολογικού πολέμου».
Υπό την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας, ο Παπανδρέου αποχωρεί από το πολιτικό προσκήνιο και αντικαθίσταται από τον Λουκά Παπαδήμο, αναφέρει ο Guardian, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την προσωπική εξιστόρηση της κρίσης σε βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Jose Luis Rodriguez Zapatero, ο Sarcozy ήταν τόσο εξοργισμένος που πήδηξε στο τραπέζι φωνάζοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «είσαι ένας γαμ… ψυχοπαθής!».
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν μιλούν για εκείνη τη βραδιά, τονίζει ο Guardian.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρά τις διαψεύσεις από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Wolfgang Schaeuble είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως ισχυρίζονταν οι Financial Times, έγγραφα που τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας δείχνουν πως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε για τις Κάννες υπήρχαν ήδη σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός Grexit.
Τα έγγραφα – σύμφωνα με το Guardian - δείχνουν ότι έως τον Μάρτιο του 2012 η ΕΚΤ είχε συντάξει έναν οδικό χάρτη με έκτακτα βήματα που θα λαμβάνονταν αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους φαινόταν απίθανο να επιτύχει.
Το «σενάριο καταστροφής» περιελάμβανε πάγωμα των καταθέσεων, με τις αναλήψεις να περιορίζονται στα 100 ευρώ την εβδομάδα και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο κ.Παπανδρέου δεν είχε πει τίποτα στον κ.Βενιζέλο σχετικά με την πρόταση του για το δημοψήφισμα.
«Δεν μου το είπε γιατί ήξερε ότι θα ήμουν αντίθετος» αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.
Στην αρχή – αναφέρει ο Guardian - ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ιδέα, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήθελε να διαιρέσει περισσότερο τη χώρα ή το κυβερνών κόμμα.
Αλλά όταν ένα email από τον Γ. Παπανδρέου τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ο τότε υπουργός Οικονομικών ένιωσε τόσο αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους.
«Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Merkel ή τον Sarcozy ή σε κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το mail στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε «Τι θα συμβεί αν χάσουμε;» του απάντησα «Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν; Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το mail που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί», τονίζει ο κ.Βενιζέλος.
Σύμφωνα με το Guardian, στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν με ορό, το τηλέφωνο του κ. Βενιζέλου άρχισε να χτυπά.
Πρώτος πήρε ο Schaeuble, μετά ο Olli Rehn και έπειτα ο Juncker.
Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβαινε.
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, έπρεπε να συνοδεύσει τον Παπανδρέου στις Κάννες», αναφέρει ο Guardian.
Στις Κάννες, όπως υποστηρίζει ο κ.Βενιζέλος, πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση «υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό μου».
Αλλά όταν είδε ότι διακυβευόταν το μέλλον της χώρας άλλαξε τακτική.
«Η πτήση της επιστροφής[στην Αθήνα ήταν η πιο δραματική που έχω κάνει ποτέ», λέει ο κ.Βενιζέλος.
Κατά τον Guardian, ο Παπανδρέου είχε εμμείνει στη θέση του και βγαίνοντας από τη συνάντηση είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιούταν.
Εν τω μεταξύ και χωρίς ο κ.Παπανδρέου να το γνωρίζει, οι Merkel και Sarcozy είχαν δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μία επιλογή: δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ευρωζώνη.
«Ως υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επόμενη ημέρα, οι Έλληνες ξυπνούσαν με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους τόσο αβέβαιο θα είχαμε απόλυτο πανικό και μαζικές αναλήψεις. Θα είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη, πέρα από την αυτοκαταστροφή μας», αναφέρει ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος και ενώ ο κ.Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμα του, ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», όπως σχολιάζει ο Guardian.
Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Η θέση της Ελλάδας εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα».
«Ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει» καταλήγει το δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης