Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιθανά όλα τα εκλογικά σενάρια – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τι φοβούνται τα επιτελεία των κομμάτων

Πιθανά όλα τα εκλογικά σενάρια – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τι φοβούνται τα επιτελεία των κομμάτων
Πλήρης η ρευστότητα και η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό
Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και ενώ απομένουν μόλις λίγα 24ωρα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και αβεβαιότητα που καθιστούν κάθε εκτίμηση και πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιρετικά επισφαλή.
Το αποτυπώνουν και οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις, εκ των οποίων άλλες φέρουν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες τη ΝΔ.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα για τις Ευρωεκλογές, το συμπέρασμα που εξάγεται (παρά το ρίσκο που αυτό ενέχει) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της Pulse το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κινείται σταθερά τον τελευταίο μήνα στα επίπεδα των 1,5 με 2 ποσοστιαίων μονάδων.
Εάν παράλληλα ληφθεί υπόψη ότι και το ποσοστό της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται – στις ίδιες πάντα μετρήσεις – το τελευταίο δίμηνο στα επίπεδα του 7% με 8%, τότε είναι προφανές πως δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, τους εξυπηρετεί όλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μια ιστορική νίκη, η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί την κυβερνητική της πολιτική και το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει την πολιτική του κατάρρευση.
Έστω και αν όλα αυτά είναι προσωρινά.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα – και πάντα βάσει των όσων μετρήσεων έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα – το ενδιαφέρον εστιάζει τόσο στην «κόντρα» της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού για την τρίτη θέση, (με την Χρυσή Αυγή να φέρεται να διατηρεί σαφές προβάδισμα) όσο και στο τι ποσοστό θα συγκεντρώσει τελικά η Δημοκρατική Αριστερά και εάν θα καταφέρει να εκλέξει έστω έναν ευρωβουλευτή.
Σε αντίθεση με την Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, τα οποία εμφανίζονται ότι θα αποτελέσουν τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου, η ΔΗΜΑΡ σκιαγραφείται ότι θα είναι η μεγάλη χαμένη.
Εάν μάλιστα τα ποσοστά της κινηθούν κάτω του 3%, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τότε μάλλον το κόμμα του Φ.Κουβέλη θα βιώσει την επομένη των εκλογών μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην έως σήμερα πολιτική του πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι παρά μια ερμηνεία των τάσεων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί από τις περισσότερες έως σήμερα μετρήσεις.
Δεδομένου όμως ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει εξαιρετικά υψηλό και ότι η αποχή μπορεί να προτιμηθεί εν τέλει «πολιτική στάση», όλα τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι πιθανά.
Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο οι πολίτες που συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις, να μην αποκαλύπτουν και τις πραγματικές τους προθέσεις για το τι πρόκειται να πράξουν στην κάλπη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης