Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ - Οι διαλυτικές τάσεις και η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ - Οι διαλυτικές τάσεις και η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις την επομένη των εκλογών
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διέρχονται μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές στην έως σήμερα πολιτική τους διαδρομή.
Η επομένη της κάλπης της 25ης Μαΐου είναι ικανή να δρομολογήσει τέτοιου είδους εξελίξεις, η δυναμική των οποίων μπορεί να επιταχύνει τις διαλυτικές τάσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό των δύο αυτών πολιτικών κομμάτων.
Ή τουλάχιστον να επιφέρει αλλαγές που καμία σχέση δεν θα έχουν με τη σημερινή εικόνα τους.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης υποστήριξε ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.
Κάτι που σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να επιτυγχάνει.
Την ίδια στιγμή ο κ.Κουβέλης προαναγγέλλει ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ωστόσο απορρίπτει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ διότι αυτό, όπως λέει, έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ έως το 2016.
Συνεπώς εγείρεται το ερώτημα που είχε τεθεί και όλους τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή με ποιους θέλει ο κ.Κουβέλης να ανασυνθέσει την Κεντροαριστερά.
Ήδη κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι κ.κ.Λυκούδης και Ψαριανός, κατηγορούν ανοιχτά τον κ.Κουβέλη για την πολιτική του σχετικά με τον συμμαχικό τρίτο πόλο που δεν πείθει κανέναν.
Παράλληλα του επιτίθενται για τη μη συμμετοχή του κόμματος στη μεγάλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και του προτείνουν στη νέα προσπάθεια να συμμετάσχουν όλοι, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι.
Αλλά και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Εκτιμάται ότι ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, την επομένη της κάλπης θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις μεταξύ της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γ.Παπανδρέου.
Το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times για τα όσα έγιναν στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011 αναζωπύρωσε την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, παρά τις προσπάθειες Βενιζέλου και Παπανδρέου να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι λόγω της προεκλογικής περιόδου.
«Κάποια στιγμή θα μιλήσω, έχουμε ιστορική υποχρέωση να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό…» ανέφερε με νόημα ο κ.Βενιζέλος, «απειλή» που δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί πολύ σύντομα ιδιαίτερα εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την Ελιά και αμφισβητηθεί η νυν πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διέρχονται κρίσιμες στιγμές για το πολιτικό τους μέλλον, οι οποίες αφορούν ακόμα και την πολιτική τους επιβίωση.
Το πιο πιθανό είναι το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και για να επισπεύσει τις εξελίξεις και στα δύο αυτά πολιτικά κόμματα.
Το ερώτημα είναι που θα οδηγήσουν αυτές οι εξελίξεις.
Εάν δηλαδή θα επιβεβαιωθούν οι τάσεις διάλυσης ή εάν είναι δυνατό να προκύψει κάτι πιο δημιουργικό, όπως είναι για παράδειγμα η συνεργασία των δυνάμεων αυτών στην κατεύθυνση μιας πραγματικής ανασυγκρότησης των κεντροαριστερών δυνάμεων της χώρας που θα είναι σε θέση να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό τρίτο πόλο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης