Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτά όλα τα πολιτικά σενάρια - Επισφαλής κάθε πρόβλεψη λόγω αναποφάσιστων, αποχής και σύγχυσης του εκλογικού σώματος

Ανοιχτά όλα τα πολιτικά σενάρια - Επισφαλής κάθε πρόβλεψη λόγω αναποφάσιστων, αποχής και σύγχυσης του εκλογικού σώματος
Στα ύψη η αβεβαιότητα και η πολιτική ρευστότητα
Το μόνο βέβαιο στην τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα, και συνεπώς στο πολιτικό σύστημα για την επομένη των διπλών εκλογών.
Είναι μάλιστα τέτοια η ρευστότητα που κάθε εκτίμηση για το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, μόνο ως εξαιρετικά επισφαλής μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την τάση των ψηφοφόρων και μια σχετική δυναμική των πολιτικών κομμάτων, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι τόσοι πολλοί (και κυρίως τόσο ισχυροί) που δεν επιτρέπουν καμία ασφαλή πρόβλεψη.
Πράγματι, το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί – λίγες ημέρες από την κάλπη – να είναι εξαιρετικά υψηλό, άγνωστο είναι το που θα διαμορφωθεί η αποχή ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το κατά πόσο οι συμμετέχοντες στις σχετικές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν – πέρα από την οργή τους – τις πραγματικές τους διαθέσεις για τις πολιτικές επιλογές τους.
Αυτήν την αβεβαιότητα επιτείνουν και κάποια άλλα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Όπως για παράδειγμα η μέτρηση της Κάπα Research (για Το Βήμα της Κυριακής) που δείχνει ότι το 41,9% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα το πράξουν για να πέσει η κυβέρνηση, την ώρα που το 29,2% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ, θα το κάνουν για να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα.
Δηλαδή οι πολίτες διαμορφώνουν την επιλογή τους, όχι γιατί έχουν πειστεί από τις θέσεις και τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων, αλλά γιατί θέλουν μέσω της ψήφου τους να περάσουν ένα μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα.
Μήνυμα που περιπλέκεται εάν ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία των πολιτών.
Μέτρηση της Public Issue (δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών) δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τη ζωή που ζουν σήμερα.
Το 71% δηλώνει ότι νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον του τα επόμενα χρόνια, το 73% υποστηρίζει ότι η προσωπική οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτή είναι η διάθεση των ψηφοφόρων που θα πάνε (εάν πάνε) στις κάλπες τις επόμενες ημέρες, γνωρίζοντας ότι οι επιλογές τους δεν πρόκειται επί της ουσίας ούτε να αλλάξουν την ψυχολογία τους ούτε κυρίως την καθημερινότητα τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όλες οι εκτιμήσεις είναι στον «αέρα», μια και όλα τα σενάρια μοιάζουν «πιθανά» την επομένη των εκλογών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης