Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στους FT - «Μετά τις Κάννες η κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης - Δική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Παπαδήμου»

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στους FT - «Μετά τις Κάννες η κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης - Δική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Παπαδήμου»
"Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά..."
(upd)"Μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, ενώ με δική της πρωτοβουλία συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου", απαντά το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times για το θυελλώδες παρασκήνιο της αντίδρασης των Ευρωπαίων στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα το 2011...
Αναλυτικότερα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με σημερινό δημοσίευμα για τη συνάντηση των Καννών το Νοέμβριο του 2011, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
"Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών. Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά.
Σημασία έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.
Χάρη στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της, η χώρα μας τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης".


Financial Times – Το παρασκήνιο της αντίδρασης των Ευρωπαίων στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα – Τα δάκρυα και η οργή της Merkel
Στο παρασκήνιο της συνάντησης του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times σε αφιέρωμα τους για τους μήνες που όπως αναφέρουν «άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη».
Το άρθρο με τίτλο, «Ήταν το σημείο όπου η Ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε εκραγεί – Πώς σώθηκε το ευρώ», αρχίζει με μια εντυπωσιακή περιγραφή, και συγκεκριμένα με το ξέσπασμα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel όταν πληροφορείται το σκεπτικό του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδα να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα επί του προγράμματος διάσωσης.
«Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Angela Merkel άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονήσω. Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα» αναφέρει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, ο οποίος υποστηρίζει πως ήταν «μια βάναυση νύχτα» γεμάτη αλληλοκατηγορίες.
«Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Merkel, όσο κι αν προσπαθούσε ο N.Sarkozy και ο B.Obama, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης- το «μεγάλο μπαζούκα» που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως μετά το αρχικό σοκ η Merkel αντεπιτέθηκε στην κριτική που της ασκούσαν οι N.Sarkozy και  B.Obama, αναφέροντας πως εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι.
«Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη. Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης» αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις μέλους της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται πως δεν είχε συμβουλευτεί παρά έναν στενό κύκλο συνεργατών, εκτιμούσε πως η πίεση του δημοψηφίσματος θα υποχρέωνε πολιτικούς αντιπάλους και αμφισβητίες να πάρουν θέση και να ταχθούν υπέρ της διάσωσης ως μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη χώρα.
Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο του κ.Παπανδρέου προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία μεταξύ τους συνάντηση είχε αναφερθεί μόνο σε ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ όπως αναφέρουν οι FT, ένας άλλος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει ότι η πρώτη σκέψη του όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση για δημοψήφισμα ήταν ότι ήλπιζε ο πρωθυπουργός «να το έχει πει στη Merkel».
Αν και υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θυμούνται να είχαν πρότερη ενημέρωση από τον κ.Παπανδρέου, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ξέσπασμα του Sarkozy όταν άκουσε το σχέδιο του Παπανδρέου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη σκέψη του Γάλλου προέδρου ήταν να πει στον Γιώργο Παπανδρέου να αποσύρει την πρόθεσή του, ωστόσο κατόπιν συζήτησης με συμβούλους του που είπαν ότι τα δημοψηφίσματα συνάδουν με την γκωλική παράδοση, αποφάσισε να αποδεχθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος όμως με διακύβευμα όχι το μνημόνιο, αλλά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ο Sarkozy φέρεται να συνεννοήθηκε με τη Merkel επί αυτής της στρατηγικής, με την καγκελάριο να δέχεται εισηγήσεις – και από τον Schauble - ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για την ευρωζώνη αν η Ελλάδα αποχωρούσε από αυτήν, πολύ δε περισσότερο οικειοθελώς μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Όπως υπογραμμίζουν οι FT, ο Sarkozy την ημέρα της συνάντησης με τον Παπανδρέου στις Κάννες, στο περιθώριο της συνόδου του G20, είχε μοιράσει ένα έγγραφο με έξι σημεία, το οποίο κατέληγε στην πρόταση για δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
«Η ιδέα ήταν να στριμωχτεί ο Παπανδρέου στη γωνία», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχο που ήταν παρών στις διαδοχικές συζητήσεις..
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Sarkozy υποστήριζε ότι ο Παπανδρέου είχε «προδώσει» τους εταίρους του που είχαν στηρίξει την Ελλάδα.
Ο Spiegel αναφέρει πως ενώ ο κ. Παπανδρέου αργότερα είπε πως η καγκελάριος Merkel ήταν στο πλευρό του, παρόντες στην αίθουσα λένε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, ελάχιστα αντέδρασαν σε όλα έλεγε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των κ.κ.Παπανδρέου και Βενιζέλου σε τέτοιο σημείο που να αναφέρεται ότι κάποιοι από τους παρευρισκόμενους ένιωσαν άβολα βλέποντας τη συμπεριφορά αυτή απέναντι σε έναν εκλεγμένο ηγέτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ.Παπανδρέου εξεπλάγη από τη σφοδρότητα της επίθεσης Sarkozy, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χαρακτηρίζει «επιθετική» και «όχι ευγενική» τη θέση του Γάλλου ηγέτη.
Αναφέρεται πως ο κ. Παπανδρέου έδειχνε ορατά κουρασμένος και ότι τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος – «που πάντα εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία» – εκμεταλλευόμενος τις αλλαγές στις περιστάσεις, σημάδι της ξαφνικής διαπίστωσης ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν «εξαντλημένη πολιτική δύναμη».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Σε αυτή τη συνομιλία ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον Barroso ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους FT, ο Barroso δεν είπε τίποτα για αυτή τη συνομιλία σε Sarkozy και Merkel, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πιθανού ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.
Με το πέρας της συνάντησης, ο Sarkozy φέρεται να είπε στον Γ.Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «λάβει μία απόφαση», ενώ ο Barroso είπε στον Βενιζέλο ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να «σκοτωθεί».
Ο τότε υπουργός Οικονομικών συμφώνησε άμεσα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα
«Με τον Γιώργο Παπανδρέου στο αεροπλάνο της επιστροφής να κοιμάται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να συνταχθεί μία δήλωση για να διανεμηθεί με την προσγείωση. Η δήλωση αναφερόταν στην «ιστορική κατάκτηση» της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη και στην ουσία αποκήρυττε το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου ήταν νεκρό. Το ίδιο και η πρωθυπουργία του», αναφέρουν οι FT.

(Πρώτη ενημέρωση - Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, ώρα 10:37)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης