Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το πολιτικό σενάριο που τους «βολεύει» όλους – Μια πρόγευση του δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse

Το πολιτικό σενάριο που τους «βολεύει» όλους – Μια πρόγευση του δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse
Και όμως γίνεται να κάνουμε και λίγο επανάσταση και να έχουμε και κυβερνητική σταθερότητα
Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (διενεργήθηκε για την ιστοσελίδα topontiki.gr και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) σκιαγραφεί – για ακόμα μια φορά - ένα πολιτικό σενάριο, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 25ης Μαΐου, θα τους εξυπηρετεί όλους, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Βάσει της μέτρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με μια διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων (22,5% έναντι 20,5%).
Αποτέλεσμα που η Κουμουνδούρου θα το ερμηνεύσει ως «επιτυχία» καθώς όπως είπε χθες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και με μια ψήφο διαφορά θα είναι «νίκη».
Και μπορεί το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα να μην ανοίγει το «δρόμο της επανάστασης», αλλά θα εκληφθεί ως μια καθαρή νίκη που δρομολογεί δυναμικές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον και που δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να θέτει θέμα εθνικών εκλογών.
Ικανοποίηση θα υπάρξει και στη ΝΔ, διότι θα προταχθεί αφενός το επιχείρημα ότι η έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε και αφετέρου ότι το κόμμα κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του σε ένα αξιόλογο επίπεδο παρά τα δεινά που περνά η ελληνική κοινωνία λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας.
Επιπλέον, θα διατυπωθεί η αισιοδοξία ότι αφού η ΝΔ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της τώρα, τότε δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη της όταν και θα αρχίσει να παίρνει μπρος πιο δυναμικά η ελληνική οικονομία και να φαίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής της και στην κοινωνία.
Παράλληλα, θα επιβεβαιωθεί και το περίφημο μότο της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ ότι «ο Σαμαράς είπε… και έγινε».
Δηλαδή θα επαληθευθούν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας την επομένη των εκλογών.
Και αυτό όχι μόνο γιατί η εν λόγω διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ανατροπής αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ-Ελιά (με το 7%) θα καταφέρει να κάνει αναστροφή από τις απειλές και τα διλήμματα που διατυπώνει τα τελευταία 24ωρα.
Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ικανό για να βάλει έστω και προσωρινά στο συρτάρι τα περί αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα και τις πιέσεις για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Εξέλιξη αν μη τι άλλο άκρως θετική για τον κ.Βενιζέλο, αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πολιτική εξαφάνιση.
Ικανοποίηση θα υπάρξει αναμφίβολα και στην Χρυσή Αυγή, ιδιαίτερα κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων.
Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος παραμένει προφυλακισμένη, παρά τις διαρκείς δικαστικές έρευνες για τη «δράση» του κόμματος, παρά τους λυγμούς και τη μετάνοια των πρώην βουλευτών, Στάθη Μπούκουρα και Χρ.Αλεξόπουλου για την εμπλοκή τους στην Χρυσή Αυγή και παρά την ειρωνική αντιμετώπιση τους από τους πρώην «συναγωνιστές» τους, η Χρυσή Αυγή διατηρεί σε εντυπωσιακά ποσοστά (9%) τη δυναμική της και καταφέρνει και πάλι να παγιωθεί στην τρίτη θέση χωρίς να έχει αντίπαλο.
Τα ίδια συναισθήματα θα μοιραστούν και οι συμπορευτές του κ.Θεοδωράκη στο Ποτάμι. Το 7% (που του δίνει η δημοσκόπηση της Pulse) μπορεί να υπολείπεται των υψηλότερων ποσοστών που έχουν δώσει στο Ποτάμι παλιότερες μετρήσεις αλλά είναι εξαιρετικά υψηλό αν ληφθεί υπόψη ότι το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα δεν έχει καταφέρει να πείσει μια και δεν έχει αποσαφηνίσει πολλά, βασικά ζητήματα για την πολιτική «φιλοσοφία» του.
Άλλωστε το ποσοστό αυτό είναι «επιτυχία», ιδιαίτερα από τη στιγμή που εξασφαλίζει στον κ.Θεοδωράκη ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του «βόλτες» και δεν θα γυρίσει σπίτι του.
Επιπλέον, το ΚΚΕ με το 6,5% διασφαλίζει αυτό που επιθυμεί, μια διαχρονική πολιτική πορεία με ησυχία χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το 4% επιβιώνουν πολιτικά παρά την αδυναμία πειθούς από τις πολιτικές τους «κορώνες», ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά αναθαρρεύει καθώς από το «βούρκο» του 1,6% «εκτοξεύεται» στο 3%, ποσοστό που της επιτρέπει να ελπίζει ότι δεν θα εξαφανιστεί – τουλάχιστον άμεσα - από το πολιτικό σκηνικό.
Με λίγα λόγια, η χώρα κάνει και λίγο «επανάσταση» αλλά επιλέγει και σταθερότητα, τη στιγμή που στηρίζει την ανανέωση του πολιτικού συστήματος χωρίς να τιμωρεί το πολιτικά παρωχημένο.
Είναι πραγματικά ένα σενάριο που τους βολεύει όλους, πολιτικό σύστημα και ψηφοφόρους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης