Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
Δεν μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργεί με εκβιαστικά διλήμματα, τόνισε ο Φ. Κουβέλης ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Βενιζέλου που συνέδεσε την κυβερνητική σταθερότητα με το ποσοστό της Ελιάς στις ευρωεκλογές
Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μαζί με τον πρώην υπουργό και ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη, καθώς και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη.
Όπως επισημανθηκε οι πέντε αυτές προτάσεις δεν απαιτούν Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά νομοθετική πρωτοβουλία στη σημερινή Βουλή.
Στις προτάσεις αυτές συγκαταλέγεται και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και επτά μήνες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Ειδικότερα, οι προτάσεις αφορούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών και την κατάτμηση των μεγάλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών έως τους 200, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
«Όσοι μιλούν για Συνταγματική Αναθεώρηση τώρα έχουν προσχωρήσει στον λεγόμενο "συνταγματικό λαϊκισμό" επειδή δεν μπορεί το ζήτημα αυτό να εμπλέκεται στον προεκλογικό αγώνα», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ απευθύνονται σε όλα τα κόμματα και απηύθυνε κάλεσμα σε διάλογο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε ερωτήσεις και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Βενιζέλου που συνέδεσε την κυβερνητική σταθερότητα με το ποσοστό της Ελιάς στις ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η δημοκρατία με εκβιαστικά διλήμματα και δεν ταυτίζεται η πολιτική με την κοινωνική αστάθεια.
Πρόσθεσε δε, ότι «κάνουν πολιτικό λάθος όσοι το θέτουν» και επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπιέζεται από το στρεβλό δίλημμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
«Ίσως είναι η δικαιολογία της για το αποτέλεσμα», ανέφερε και χαρακτήρισε ατυχή, αρνητική και επικίνδυνη την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι σε τυχόν καταψήφιση της Ελιάς η χώρα θα γίνει Ουκρανία.
Σχετικά με τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις και την πιθανότητα εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι αυτό θα καθοριστεί είτε από τη λήψη νέων μέτρων είτε από τη συνέχιση της ακολουθούμενης πολιτικής και τις συνέπειές της, αλλά και τη δυσαρμονία της με την κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης