Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παράδοξο ή όχι, το ΠΑΣΟΚ μόνο με ΓΑΠ μπορεί να ξαναβρεί την ψυχή και το DNA του - Το κόμμα είναι ταυτισμένο με τα «γονίδια» των Παπανδρέου

Παράδοξο ή όχι, το ΠΑΣΟΚ μόνο με ΓΑΠ μπορεί να ξαναβρεί την ψυχή και το DNA του - Το κόμμα είναι ταυτισμένο με τα «γονίδια» των Παπανδρέου
Στη συνείδηση του παραδοσιακού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ ο «Μπένυ» θεωρείται.. ξένο σώμα, δεν έχει «μπολιαστεί» με το (…γνήσιο) ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του ’80
Μπορεί να στηλίτευσε τη χώρα στα διεθνή επενδυτικά «γκαλά» ως την πιο διεφθαρμένη, μπορεί να την έβαλε στα μνημόνια, μπορεί να έκανε… δημοκρατικό ακτιβισμό με κηρύγματα για την αξία της μεσογειακής διατροφής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη στιγμή που η φωτιά της κρίσης φούντωνε ραγδαία…
Όμως, ο Γιώργος (Ανδρέα) Παπανδρέου συνεχίζει να έχει μεγάλα ερείσματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να είναι όχι μόνο συμπαθής αλλά και πολύ αγαπητός σε μια καθόλου αμελητέα μερίδα των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος. Μια μερίδα τόσο ικανή που δύναται να «αναστήσει» μερικώς το – έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένο – εν λόγω κόμμα. Μπορεί να ακούγεται (και να είναι… παράδοξο) όμως – αν κανείς γνωρίζει το «μωσαϊκό» και το… κάρμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – εύκολα καταλαβαίνει ότι μόνο με τον ΓΑΠ μπορεί να ξαναβρεί ξανά μέρος της ψυχής και του…  DNA του.
Το κόμμα είναι ταυτισμένο με τα γονίδια των Παπανδρέου από την ίδρυσή του έως σήμερα… Υπάρχει μια μεγάλη «μαγιά» ψηφοφόρων στην ελληνική κοινωνία που έχουν ταυτίσει και επιτύχει την οικονομική, οικογενειακή, προσωπική, επαγγελματική τους… ανάπτυξη και εξέλιξη με το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Στο DNA τους γράφει… «Παπανδρέου»!
Πρόκειται για ψηφοφόρους που ουδέποτε χώνεψαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ουδέποτε ο τελευταίος μίλησε στην… ψυχή τους όπως μιλούσαν οι Παπανδρέου, πρωτίστως ο Ανδρέας και δευτερεύοντος ο Γιώργος.
Κάποιοι κύκλοι λοιπόν διακινούν σενάρια που θέλουν το Γ. Παπανδρέου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα έχουν ένταση και ισχύ αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της συντριβής του ΠΑΣΟΚ.
Αν είναι μνημειώδης συντριβή, οι πρωτοβουλίες ίσως πάρουν πιο άμεσο χαρακτήρα και μεγαλύτερη ένταση, αν το αποτέλεσμα είναι πιο… διαχωρίσιμο, θα υπάρχουν στοχευμένες – χειρουργικές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την πορεία που θα έχει συνολικά η κυβέρνηση (καθώς σε καμιά περίπτωση δε θέλει ο ΓΑΠ να χρεωθεί… προδοσία ή να είναι η αιτία πτώσης της), θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αμφισβήτησης και αποδόμησης του Ευάγγ. Βενιζέλου
Στη συνείδηση του παραδοσιακού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ ο «Μπένυ» θεωρείται.. ξένο σώμα, δεν έχει «μπολιαστεί» με το (…γνήσιο) ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του ’80, που στην ουσία είναι και το μόνο ΠΑΣΟΚ που αγαπήθηκε από τους πασοκτζήδες! Άλλωστε, εκείνο ήταν το ΠΑΣΟΚ της άκριτης παροχολογίας, των διορισμών και των διαφόρων… δοξασιών τύπου «ο λαός στην εξουσία», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κ.λπ.
Σε ένα έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένο κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το λίγο καλύτερο από μια συντριβή θεωρείται… νίκη! Έτσι, αρκετοί επαναφέρουν σενάρια επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου εν ευθέτω χρόνο στο ΠΑΣΟΚ! Όχι άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα και αν οι συνθήκες το ευνοήσουν. Όσοι γνωρίζουν καλά το «υπέδαφος» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνουν ότι μόνο υπό τον Παπανδρέου μπορούν να δουν ξανά διψήφια ποσοστά στο μέλλον.
Κάτω από προϋποθέσεις λοιπόν, ένα 10-15% άνετα μπορεί να το ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία (την ελληνική), τι στιγμή μάλιστα που ο ολόκληρος ο κεντροαριστερός χώρος αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα εν γένει βρίσκεται σε μεγάλες δομικές μεταλλάξεις.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως και να ‘χει είναι ένα… brand στο χώρο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα πειράματα τύπου Ελιά κ.λπ. δεν έχουν – τουλάχιστον προς το παρόν – ικανά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Η οποία θέλει συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, ξεκάθαρα «σήματα» και σταθερές αναφορές. Και το ΠΑΣΟΚ είναι τέτοιο στη συνείδηση ικανής μερίδας ψηφοφόρων.

Το… άλλοθι για το 2010, τα μνημόνια, οι διοικητικές ικανότητες και ο… ακτιβισμός

Αρκετοί – τόσο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όσο και άλλοι – έχουν την πεποίθηση ότι ο Γ. Παπανδρέου πλήρωσε υπέρ το δέον την ιστορία της χρεοκοπίας της χώρας, την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης και στα μνημόνια. Αυτή η «σχολή» σκέψης τονίζει ότι «τράβηξε τα πάνδεινα το 2010 καθώς εγκλωβίστηκε στην κρίση, πληρώνοντας γραμμάτια που είχαν «χτιστεί» επί δεκαετίες», δηλαδή απ’ όλες τις παλαιότερες κυβερνήσεις. Παράλληλα, αρκετοί καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν «ταγμένος» για να κυβερνήσει ο ΓΑΠ αλλά… σπρώχθηκε από το σύστημα, την οικογένεια, το… όνομα και την «κληρονομιά» του κόμματος. Αυτό, στα μάτια αρκετών, τον καθιστά (ακόμη) συμπαθή και τον απαλλάσσει από πολλές… αμαρτίες, ακούσιες ή εκούσιες!
Επίσης, παρ’ ότι οι περισσότεροι (ακόμη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πλέον) γνωρίζουν ότι ο ΓΑΠ δεν έχει τις απαραίτητες διοικητικές – επιχειρησιακές ικανότητες για να κυβερνήσει, υστερεί εμφανώς στην πρακτικότητα και στη σύνθεση, εντούτοις τον θεωρούν ικανό… θεωρητικό. Για αρκετούς παραμένει ένα ισχυρό ατού στο χώρο της κεντροαριστεράς, με υπολογίσιμο κύρος σε διεθνές επίπεδο, μεγάλες διασυνδέσεις και σεβασμό στο εξωτερικό. Ως θεωρητικός (περισσότερο) δύναται να είναι ο συνεκτικός πόλος μιας νέας κεντροαριστεράς και του σοσιαλισμού.
Άλλωστε, τον ΓΑΠ κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη ευαισθησίας, ειλικρινούς ενδιαφέροντος και γνώσεως σε θέματα οικολογίας, ακτιβισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Μπορεί να είναι ο άνθρωπος που έφερε τα μνημόνια και το μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα, μπορεί να είναι ο άνθρωπος που επί διετία υπέγραφε (όλες) τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και κυρίως συντάξεις, όμως διατηρεί… άλλοθι. Διατηρεί (πειστικά ή όχι) το άλλοθι της… άγνοιας, καθώς και το ότι βρέθηκε σχεδόν προ… τετελεσμένου, καθώς η Ελλάδα ήταν (ή επιλέχθηκε) ως το πρώτο… αίμα των αγορών και όλου του διεθνούς συστήματος! Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μοναδική έως τότε… διάσωση και ελεγχόμενη χρεοκοπία χώρας που βρίσκεται σε ομοσπονδία κοινού νομίσματος και δη του σκληρού ευρώ!
Παρ’ όλα τα λάθη με το «λεφτά υπάρχουν», του… Τιτανικού, του «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και του… «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», αρκετοί έχουν το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να «φορτωθούν» οι ευθύνες 40 ετών ασυδοσίας, διορισμών και κατασπατάλησης επιδοτήσεων σε μια κυβέρνηση μόλις 6-7 μηνών. (4 Οκτωβρίου 2009 έγιναν οι εκλογές, ενώ 23 Απριλίου 2010 από το Καστελόριζο έγινε η προσχώρηση στο μηχανισμό στήριξης).
Βαλτός ή όχι λοιπόν, αφελής ή… «δασκαλεμένος» ο Γεώργιος (Ανδρέα) Παπανδρέου θα εξακολουθεί να έχει συμπάθειες και αντιπάθειες, υποστηριχτές αλλά και… εχθρούς, έως ότου ο ιστορικός του μέλλοντος αποφανθεί πιο ξεκάθαρα, όταν πιαστεί με το… λήμμα «χρεοκοπία Ελλάδος 2010»!
 
Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 5 Μαίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης