Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την μήνιν των επενδυτών προκάλεσε η νέα τροπολογία για τον φόρο υπεραξίας μετοχών που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Καίριο πλήγμα στα μεσαία χαρτοφυλάκια

Την μήνιν των επενδυτών προκάλεσε η νέα τροπολογία για τον φόρο υπεραξίας μετοχών που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Καίριο πλήγμα στα μεσαία χαρτοφυλάκια
Αντί να απλοποιεί το σύστημα το περιπλέκει χωρίς επί της ουσίας να αποδίδει
Απίστευτη σύγχυση έχει προκαλέσει για ακόμη μία φορά στις τάξεις των επενδυτών και χρηματιστών η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χτες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία  ένας επενδυτής θα επιβαρύνεται με τον φόρο υπεραξίας 15% για τοποθετήσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα κτλ).
Ειδικότερα, με βάση το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι απαλλάσσεται της φορολόγησης με αυτοτελή επιβάρυνση 15% φόρο υπεραξίας ο επενδυτής ο οποίος κατέχει το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρείας, αρκεί η αξία του ποσοστού αυτού να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Επί της ουσίας με την τροπολογία τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η αξία στην οποία αντιστοιχεί το ποσοστό του 0,5%, να είναι κατώτερη των 100.000 ευρώ.
Στην πράξη οποιαδήποτε συναλλαγή στο χρηματιστήριο αξίας άνω των 100.000 ευρώ εμπίπτει πλέον στο φόρο υπεραξίας.
Το πλαίσιο αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των επενδυτών και χρηματιστών, καθώς αντί να απλοποιεί το σύστημα το περιπλέκει χωρίς επί της ουσίας να αποδίδει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους φορείς το όριο των 100 χιλ. θα πλήξει άμεσα τους μεσαίους επενδυτές, καθώς οι μεγάλοι έχουν πολλούς τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία.
Για ακόμη μία φορά εκφράστηκαν σχόλια περί της προχειρότητος που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο την κεφαλαιαγορά, σε μία στιγμή μάλιστα που μπορεί να γίνει πεδίο άντλησης σημαντικών κεφαλαίων από τις υγιείς εισηγμένες.

Η απάντηση του ΣΜΕΧΑ

Η τροπολογία που κατετέθη χθες 29 Απριλίου 2014 σύμφωνα με την οποία αλλάζει στην πράξη το όριο απαλλαγής από το φόρο υπεραξίας όσων επενδυτών κατέχουν χρηματοοικονομικά μέσα που αντιστοιχούν στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, και η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον ορισμό των επενδυτών ως επιτηδευματιών, δημιουργεί για μια ακόμη φορά αιφνιδιασμό και σύγχυση στην αγορά και οδηγεί σε αποσπασματική και αντί-αναπτυξιακή φορολογική αντιμετώπιση της αγοράς.
Ο ΣΜΕΧΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση του με την κατατεθείσα τροπολογία και επισημαίνει (μεταξύ πολλών άλλων τα οποία θα επισημάνει στη διαβούλευση με επιχειρήματα) τα εξής:
1. Η τροπολογία κατετέθη χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς και το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ.
2. Δεν είναι αληθές το «επιχείρημα» των συντακτών της, όπως αυτό διατυπώνεται στην αιτιολογική της έκθεση ήτοι ότι χωρίς να τίθεται όριο στο ύψος της συμμετοχής του 0,5% δημιουργείται άνιση μεταχείριση μεταξύ των φορολογούμενων αλλά και βάση για καταστρατηγήσεις και τεχνητές κατασκευές φόρο-αποφυγής οι οποίες δεν συνάδουν με τις αρχές της φορολογικής ισότητας, δικαιοσύνης και αναλογικότητας.
Αν και είναι ασαφές από τη διατύπωση, προκύπτει πως ο φόρος υπεραξίας θα επιβαρύνει τους μετόχους ποσοστού 0,5% μιας εισηγμένης εταιρείας με αξία αυτού του ποσοστού κάτω των 100.000 ευρώ, δημιουργώντας νέα ανισότητα στην φορολογική αντιμετώπιση των επενδυτών.
Η αλλαγή του ορίου και η de facto τοποθέτηση του στις 100.000 ευρώ αξία χαρτοφυλακίου, θα πλήξει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές σε μικρο-μεσσαίες επιχειρήσεις χωρίς να οδηγήσει σε σαφές ταμειακό αποτέλεσμα.
3. Επαναλαμβάνουμε πως σε καμιά χώρα δεν υπάρχουν διπλοί φόροι (εδώ στη χώρα μας τριπλοί φόροι):
    α) συναλλαγών
    β) υπεραξίας
    γ) επιτηδευματία
4. Τονίζουμε πως η υπέρ-φορολόγηση στην μοναδική μέχρι στιγμής πραγματική πύλη εισόδου κεφαλαίων στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, την εισαγωγή αντικινήτρων για επενδύσεις και την ενδεχόμενη διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
5. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους Βουλευτές των κομμάτων όπως λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες της ως άνω ρύθμισης και αντιληφθούν πως δεν διέπεται από καμία, εμφανή, σκοπιμότητα.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβιτικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ):

"Αποτελεί ακατανόητη εξέλιξη, βουλευτές που πριν από μήνες ισχυρίζονταν στη Βουλή πως το Οικονομικό Επιτελείο δεν λαμβάνει υπόψιν του τις απόψεις των Φορέων της Αγοράς και κακώς πράττει, να βγαίνουν σήμερα με προτεινόμενη τροπολογία και να πράττουν ακριβώς το ίδιο.
Σε πρώτη ανάγνωση της τροπολογίας που κατατέθηκε σχετικά με το Φόρο Υπεραξίας σε Κινητές Αξίες, διαπιστώνουμε μία προχειρότητα και αρκετές ασάφειες. Ειδικά στην Αιτιολογική Έκθεση που πάντα ως στόχο έχει την επεξήγηση ενός νομικού κειμένου, δεν αποσαφηνίζεται εντελώς τίποτα. Αυτό το οποίο συμπεραίνει κανείς είναι πως τόσο το Οικονομικό Επιτελείο, όσο και τα πολιτικά κόμματα, σχεδιάζουν χωρίς........να γνωρίζουν.
Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί το επενδυτικό κοινό γίνεται συνεχώς ΄μπαλάκι΄ των κομμάτων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται τυχάρπαστα και χωρίς μεθοδολογία στα σχέδια Νόμου που προτείνουν κάθε φορά.
Δεν είναι δυνατό κάθε φορά να μη λαμβάνονται οι απόψεις των Φορέων που συμμετέχουν στην Κεφαλαιαγορά και οι πολιτικοί να πειραματίζονται επί των κεφαλαίων χιλιάδων μικροεπενδυτών, οι οποίοι έχουν ήδη πληγωθεί από τις επιλογές των εκάστοτε Κυβερνήσεων.
Αντί να αποτελεί κοινό στοχό, η ψήφιση ενός Νομοσχεδίου το οποίο θα προξενήσει επενδυτικό ενδιαφέρον και την προσέλκυση κεφαλαίων, αύξηση των συναλλαγών και κατά συνέπεια αύξηση των Δημοσίων Εσόδων, πράττεται συνεχώς εντελώς το αντίθετο.
Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως κοινός και άμεσος στόχος είναι η ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, η τόνωση της Εθνικής Οικονομίας μέσω της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων και επενδύσεων. Επίσης δε θα πρέπει να συντάσσονται με τις πρόχειρες και ασυντόνιστες πρακτικές που συχνά-πυκνά υιοθετεί το Οικονομικό Επιτελείο.
Ας καλέσουν λοιπόν κάποτε τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να συνταχθεί ένα αξιοπρεπές και κοινά αποδεκτό Νομοσχέδιο.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.
Ο ΣΕΔΥΚΑ από σήμερα και στο εξής θα δημοσιοποιεί οποιοδήποτε στοιχείο αφορά σε Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην Κεφαλαιαγορά. Επιτέλους σε αυτή τη Χώρα θα πρέπει αυτοί που ψηφίζουν να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους και να μη δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης πως ΄ψήφισα αλλά δεν είχα διαβάσει το κείμενο προηγουμένως΄”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης