Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ισοδυναμούν αλλά δεν πείθουν με την πολιτική τους πρόταση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη χαρακωμάτων για την πρωτιά στις Ευρωεκλογές

Ισοδυναμούν αλλά δεν πείθουν με την πολιτική τους πρόταση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη χαρακωμάτων για την πρωτιά στις Ευρωεκλογές
Αδυνατούν να ανταποκριθούν στην «επιταγή» της κοινωνίας
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco που φέρει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και πρώτη τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές (η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες που προβλέπει το ίδιο αποτέλεσμα) επιβεβαιώνει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και ταυτόχρονα το δίλημμα του εκλογικού σώματος.
Ένα εκλογικό σώμα, το οποίο φαίνεται από τη μια να επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνησης λόγω των επιπτώσεων που βιώνει στην καθημερινότητα του από τη συνεχή πολιτική λιτότητας και από την άλλη να επιθυμεί τη διατήρηση της σταθερότητας είτε αυτή είναι πολιτική είτε κοινωνική και οικονομική.
Πολιτική «επιταγή», την οποία ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να εγγυηθούν, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η έως σήμερα πολιτική και ρητορική τους.
Για αυτό το λόγο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσουν σε αυτό το δίλημμα έως τις εκλογές.
Ήδη από σήμερα ο κ.Σαμαράς (κρίνεται από τους πολίτες πιο αξιόπιστος από τον κ.Τσίπρα) αρχίζει το μπαράζ των δημόσιων παρεμβάσεων του με κύριο «όπλο» του τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο όπου θα αναπτύξει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ αύριο σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο της χώρας με ορίζοντα το 2021.
Οι στόχοι του είναι προφανείς.
Να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του, η οποία κατάφερε να βγάλει την χώρα από την ύφεση και να την οδηγήσει στην έξοδο από το μνημόνιο, όχι μόνο είναι η «εγγυήτρια δύναμη» της πολυπόθητης σταθερότητας αλλά έχει και σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Αν και το momentum είναι υπέρ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του, ο κ.Σαμαράς δεν διαθέτει κανένα «ισχυρό χαρτί» για να πείσει σχετικά με την αδιέξοδη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία θα ενημερώσει σήμερα τη Βουλή για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, εκτιμά ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5% η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 22% τουλάχιστον έως το 2019.
Με σχεδόν 1,35 εκατομμύρια Έλληνες άνεργους, κάθε επιχείρημα για αλλαγή σελίδας και για έξοδο από την κρίση είναι έωλο και μετέωρο.
Στα αδιέξοδα της καθημερινότητας ποντάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναπτύξει την αντιμνημονιακή του ρητορική και ατζέντα.
Ο κ.Τσίπρας από την Πορτογαλία κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι αφού αποσταθεροποίησε την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, επικαλείται προεκλογικά την ανάγκη για σταθερότητα προκειμένου να συνεχίσει μετεκλογικά τη λιτότητα.
Αν και τα επιχειρήματα του κ.Τσίπρα έχουν βάση – όπως άλλωστε καταδεικνύει η καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών – είναι εξίσου εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει την κοινωνία για τις προθέσεις του και για το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για την πρωτιά, με τις δυνάμεις τους (που καταγράφουν και αυξημένη συσπείρωση) να κινούνται πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά.
Και οι δύο θα επιχειρήσουν αφενός να καταδείξουν τη σημασία των εκλογών για να αποτρέψουν την «χαλαρή ψήφο» και αφετέρου να κερδίσουν ψήφους από τη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων, οι οποίοι θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, είναι περισσότερο από προφανές ότι και οι δύο, λιγότερο από ένα μήνα από τις εκλογές, δεν έχουν καταφέρει και παρά τις «κορώνες» τους να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για την πολιτική τους πρόταση και το διέξοδο που αυτή μπορεί να προσφέρει στα σημερινά αδιέξοδα.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης