Πολιτική

Τεταμένο το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ - Αιχμές Βενιζέλου προς τον… Παπανδρέου - Βαρύ το κλίμα για τον πρώην Πρωθυπουργό

Τεταμένο το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ - Αιχμές Βενιζέλου προς τον… Παπανδρέου - Βαρύ το κλίμα για τον πρώην Πρωθυπουργό
«Το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις»
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, με τους Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου να κονταροχτυπιούνται, αναβιώνοντας τα σενάρια διάσπασης ή ακόμη και διάλυσης του Κινήματος.
Στον απόηχο της παρουσίας του πρώην Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Κοππά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε με νόημα πως «τα πράγματα είναι βαριά, δύσκολα, υπάρχει διακύβευμα και στοίχημα».
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Τομέα Υγείας του κόμματος, κατέστησε σαφές πως «η χώρα πρέπει να βγει όρθια και σταθερή» από τη θεσμική αλλά και πολιτική διαδικασία των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
«Το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα όχι μιας κυβέρνησης δικομματικής, αλλά η κυβερνητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις» συμπλήρωσε παράλληλα.
«Το στοίχημα της χώρας, της σταθερότητας, της συνέχειας και της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής, κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη» διαμήνυσε, τονίζοντας πως «όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων».
Σημειώνεται πως η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση της υποψήφιας βουλευτή της ΔΗΜΑΡ αποκρυπτογραφήθηκε ως έμμεση στήριξη στην προσπάθεια του Φ. Κουβέλη να συγκροτήσει το λεγόμενο τρίτο πόλο.
Άλλωστε, εκτός του Ε. Βενιζέλου σφοδρή κριτική στον πρώην Πρωθυπουργό άσκησε και ο βουλευτής, Μ. Κασσής.

Η απάντηση του Γ. Παπανδρέου
«Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου και ίσως επειδή συνηθίζω να σκέφτομαι και να δρω μη συμβατικά. Αλλά δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση», ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο μιας επιστήμονα και πολιτικού, με την οποία έχει συνεργαστεί για δύο δεκαετίες.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο φόβος δεν ταιριάζει σε όποιον θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός», για να συμπληρώσει ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τα πάντα υπό το πρίσμα της μικροπολιτικής.
Σημείωσε ακόμη ότι δεν περίμενε αυτή η συζήτηση να προκαλέσει τόση ανησυχία, προσθέτοντας ότι «ίσως είναι σημάδι των καιρών».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μνημόνιο, τονίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να το είχε αποφύγει, αν μέχρι το 2009 είχαμε χτυπήσει τα κακώς κείμενα, καθώς όπως είπε «ποτέ δεν θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε μνημόνιο, αν μέχρι το 2009 είχαμε κάνει έστω τα στοιχειώδη, για να χτυπήσουμε τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, το συγκεντρωτισμό του εθνοκεντρικού κράτους».
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και να μην παρακολουθεί τη δεξιά ή την αριστερή συντήρηση.
«Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, που μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρες θέσεις και προοδευτικό πρόσημο που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμιάς δεξιάς ή αριστερής συντήρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραστεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση προκάλεσε την έντονη ενόχληση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία έκαναν λόγο για έμμεση στήριξη του «τρίτου πόλου» που συγκροτεί η Δημοκρατική Αριστερά.
Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του την Κυριακή προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλον Έλληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης