Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην πόλωση για να ξεπεράσουν τα προβλήματα – Τα εκατέρωθεν πυρά δεν αυξάνουν τη δυναμική τους

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην πόλωση για να ξεπεράσουν τα προβλήματα – Τα εκατέρωθεν πυρά δεν αυξάνουν τη δυναμική τους
«Χάνουν» και οι δύο στους μεγαλύτερους δήμους και περιφέρειες της χώρας
Να ξορκίσουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα μέσω της κλιμάκωσης της πόλωσης και της μεταξύ τους πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Η ΝΔ, μετά την υπόθεση Μπαλτάκου που κόστισε πολιτικά τόσο στο κόμμα όσο και στον κ.Σαμαρά, επιχειρεί να ανακάμψει, ποντάροντας στα θετικά μηνύματα από την οικονομία και στην επίδραση αυτών στην κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο αποδίδεται και η σπουδή για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των αστέγων, για το συμψηφισμό του ΦΠΑ, για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας και για τον φόρο υπεραξίας…
Σε αυτήν την επικοινωνιακή καταιγίδα θετικών ειδήσεων θα προστεθεί και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, ο οποίος μετά τις γιορτές του Πάσχα θα πυκνώσει τις εμφανίσεις και τις ομιλίες του σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δυναμική της ΝΔ και των υποψηφίων της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κίνηση που θεωρείται επιβεβλημένη ύστερα από τα διαδοχικά «αντάρτικα» και «απώλειες» γαλάζιων στελεχών προς αντίπαλες υποψηφιότητες (π.χ. η περίπτωση των κ.κ..Χαρδαλιά και Καμάρα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κ.Σγουρού) που αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τους υποψήφιους της ΝΔ.
Αντιμέτωπος όμως με την εσωστρέφεια είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα ύστερα από τις τελευταίες συνεδριάσεις του κόμματος για τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου, κατά τις οποίες η Αριστερή Πλατφόρμα ανέδειξε και πάλι ζήτημα σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Η ένταση είναι τέτοια που ο διαλλακτικός και ανοιχτός σε θέματα δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στον κ.Λαφαζάνη ότι έχει θέσει οκτώ φορές το θέμα αυτό μετά το συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας του ότι «δεν μπορεί 40 ημέρες πριν από την τελική ευθεία της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου να τίθεται θέμα για το ευρώ».
Αναμφίβολα η νέα αυτή εσωκομματική αντιπαράθεση πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι δεν έχει ουσιαστική πρόταση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και ότι έχει αγκιστρωθεί στα μνημόνια για να έχει λόγο ύπαρξης.
Παρόλο αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διαθέτει το πλεονέκτημα επικεντρώνοντας την κριτική του στις καταστροφικές συνέπειες που είχε και έχει η κυβερνητική πολιτική στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
«Έχουμε έναν κωμικό πρωθυπουργό, ο οποίος ασκεί μια τραγική πολιτική. Είναι κωμικός όταν παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας μιας κοινωνίας που κάθε ημέρα και κάθε ώρα διασπά και διαλύει» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.
Πάντως και παρά τους υψηλούς τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και παρά την κλιμάκωση της πόλωσης είναι χαρακτηριστικό πως ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνουν να επικρατήσουν στους μεγάλους Δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) και Περιφέρειες (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας) της χώρας, την ώρα που τα ποσοστά τους δεν ξεπερνούν το 25% στην πρόθεση ψήφου ενόψει των Ευρωεκλογών.
Ενδείξεις που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν τα δύο κύρια κόμματα που διεκδικούν την εξουσία σχετικά με την πολιτική τους στρατηγική και επιχειρηματολογία.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης