Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το νόημα της εξόδου στις αγορές – Πολιτικές κορώνες εντυπωσιασμού στο δρόμο προς τις εκλογές

Οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το νόημα της εξόδου στις αγορές – Πολιτικές κορώνες εντυπωσιασμού στο δρόμο προς τις εκλογές
Η κοινωνία προσπαθεί να ερμηνεύσει το οικονομικό «θαύμα» αλλά βιώνει τη σκληρή καθημερινότητα
Μέσα σε ένα κλιμακούμενο σκηνικό πόλωσης η χώρα οδεύει προς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Το απέδειξαν οι χθεσινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Οι κ.κ.Σαμαράς και Βενιζέλος αφού έσπευσαν μεταξύ άλλων να επισημάνουν την αλλαγή σελίδας για την χώρα και τη θεαματική επιστροφή στην ομαλότητα, δεν παρέλειψαν να επιτεθούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εν ολίγοις κατηγόρησαν ότι ζει πολιτικά ως παράσιτο του μνημονίου και ότι η μίζερη στάση του υποδηλώνει σαν να παρακαλούσε να έλθει και άλλο μνημόνιο για να έχει λόγο ύπαρξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά από την αντίπερα όχθη, κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού χαρακτήρισε προεκλογική την έξοδο στις αγορές, σημείωσε ότι στόχος της ήταν αφενός να στηριχθεί το «success story» του κ.Σαμαρά και αφετέρου η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ να δείξει ότι οι πολιτικές λιτότητας πέτυχαν, την ώρα που το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Κάπου στη μέση αυτής της αντιπαράθεσης που κινείται από τον εθνικό πανηγυρισμό μέχρι την εθνική καταστροφολογία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία που για άλλη μια φορά παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις και προσπαθεί να τις ερμηνεύσει.
Από τη μια είναι η πραγματικότητα της καθημερινότητας, αυτή των 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, των περίπου 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των εκατομμυρίων εργαζομένων των 500 και κάτι ευρώ και των δεκάδων χιλιάδων άλλων που βιώνουν την πλήρη εργασιακή απορρύθμιση και «ζούγκλα» στον ιδιωτικό τομέα.
Από την άλλη είναι η ελπίδα για την επόμενη ημέρα, για το μέλλον, η προσδοκία ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι τα καλύτερα έπονται, ότι η σταθερότητα εδραιώνεται μια και η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει σταδιακά το δρόμο και την κατεύθυνση της.
Εν μέσω αυτών των «αναγνώσεων», η κοινή γνώμη θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τις πολιτικές κορώνες και τον επικοινωνιακό χειρισμό των γεγονότων από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία και την ψήφο των πολιτών, με την ουσία να απειλείται για άλλη μια φορά να χαθεί.
Υπό αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ» και «ναι ή όχι στο μνημόνιο» που τέθηκε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από τους βασικούς διεκδικητές της εξουσίας να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο ενώπιον της κάλπης του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τον ελλιπή πολιτικό λόγο.
Και ενώ ο πολιτικός κόσμος ερμηνεύει κατά το δοκούν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι οποίες όπως είπε ο κ.Βενιζέλος δίνουν μια αποστομωτική απάντηση σε όσους αρνούνται να αναγνωρίσουν το αυτονόητο διότι αυτές είναι που ξέρουν «γιατί έχουν την οσμή του κέρδους», η ελληνική αγορά, το Χρηματιστήριο μόνο ενθουσιασμό δεν επέδειξε για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Αν μη τι άλλο είναι ένα μήνυμα με έντονους συμβολισμούς.
Που μάλλον αποτιμά την χθεσινή επιτυχημένη έξοδο στις αγορές ως θετική εξέλιξη πολιτικά για την κυβέρνηση Σαμαρά παρά ως αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης