Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Αναστασιάδης (Πρόεδρος Κύπρου) - Στον δρόμο της ανάκαμψης η Κύπρος - Θετικά τα πρώτα σημάδια

Ν. Αναστασιάδης (Πρόεδρος Κύπρου) - Στον δρόμο της ανάκαμψης η Κύπρος - Θετικά τα πρώτα σημάδια
Σταδιακά θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίου που επιβλήθηκαν με τις αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει
Στην προσπάθεια εξόδου της Κύπρου από την κρίση αναφέρεται με άρθρο του στο CNBC ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, αν και κάνει λόγο για μια επίπονη διαδικασία, τονίζει ότι η Κύπρος είναι στον δρόμο της ανάκαμψης.
Όπως επισημαίνει, έπειτα από μια περίοδο αδράνειας, η κυβέρνηση της Κύπρου εντείνει τις προσπάθειες για να εδραιώσει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της.
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, επισημαίνει, ενώ κάνει αναφορά και στις συνέπειες της κρίσης, που δεν έιναι άλλες από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την περαιτέρω ενίσχυση της ανεργίας και βεβαίως τη μείωση της εμπιστοσύνης έναντι της χώρας.
Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης, ήδη η ύφεση για το 2013 κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των αναμενόμενων, τονίζοντας τη συμβολή σε αυτή την επίδοση του τουρισμού, της ναυτιλίας και του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθεί η χώρα, σημειώνει ότι ο πρώτος πυλώνας του έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό, την ανακεφαλαιοποίηση και την ενισχυμένη εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, σημειώνει, η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί είναι αξιοσημείωτη.
Σημειώνει ακόμη ότι σταδιακά θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίου που έχουν επιβληθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, που οδηγεί στην πλήρη κατάργησή τους.
Παράλληλα, αναφέρεται στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι αφορούν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Παράλληλα, τονίζει την αισιοδοξία του ότι η μπορεί να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, αναφέροντας τα θετικά σχόλια της τρόικας για την μέχρι τώρα πορεία της χώρας ως προς την προσαρμογή στο πρόγραμμα, ενώ επισημαίνει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Επίσης, κάνει αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμερίζεται το ίδιο όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία προκειμένου να υπάρξει μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση του θέματος.
Τέλος, σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά δείγματα ότι η οικονομία ανακάμπτει και καταλήγει ότι με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τις αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης