Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οριακή η κατάσταση στην κυβέρνηση λόγω του «εμφυλίου» στο ΠΑΣΟΚ - Αβέβαιο το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος

Οριακή η κατάσταση στην κυβέρνηση λόγω του «εμφυλίου» στο ΠΑΣΟΚ - Αβέβαιο το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος
Ρυθμιστικός παράγοντας ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση...
Αυτήν την φορά η κατάσταση με την κυβερνητική πλειοψηφία είναι πραγματικά οριακή.
Το αποδεικνύουν άλλωστε οι 152 βουλευτές που συνθέτουν πλέον το κυβερνητικό σχήμα, ύστερα από τη διαγραφή από τη ΝΔ του Νικήτα Κακλαμάνη.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2012, η κυβέρνηση έχασε 27 βουλευτές της και έναν «εταίρο».
Αλλά το πρόβλημα δεν προκύπτει μόνο από τα αριθμητικά δεδομένα.
Προκύπτει κυρίως από τον «πόλεμο» που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου η κατάσταση φαίνεται πως είναι πλέον τελείως εκτός ελέγχου.
Η διαφοροποίηση των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ - και συνεπώς της κυβέρνησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βενιζέλου αλλά και πολλών στελεχών του κόμματος.
Η κατηγορία που αποδίδει η Χαριλάου Τρικούπη στους δύο «αντάρτες» είναι ότι δεν είχαν εκφράσει την οποιαδήποτε αντίρρηση ή ένσταση στις προς ψήφιση ρυθμίσεις στα όργανα ή στον πρόεδρο του κόμματος πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Γεγονός που αν μη τι άλλο ενισχύει τον προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος για τις μελλοντικές προθέσεις και επιδιώξεις του κ.Παπανδρέου, με την αβεβαιότητα και την αγωνία για την τύχη του ΠΑΣΟΚ να έχει κορυφωθεί.
Οι χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικές.
Ο κ.Σκανδαλίδης κάλεσε τον κ.Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις και τη στάση του προκειμένου, όπως είπε, «όλοι να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στο εξής» ενώ ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ.Καρύδης υποστήριξε ότι «εάν το κόμμα δεν στηριχθεί από όλα τα στελέχη του, τότε δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα για κανένα».
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Π.Γερουλάνος, υπουργός επί διακυβέρνησης Παπανδρέου, καλούσε τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει άλλη πορεία και να αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση.
«Τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γερουλάνος,  υπονοώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εξελίξεις.
Εξελίξεις, οι οποίες ανάλογα με τα διάφορα σενάρια μπορεί να οδηγήσουν είτε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον κ.Παπανδρέου είτε στην κινητοποίηση όλων των μηχανισμών για την απομάκρυνση του κ.Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση ο «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ θέτει μείζον ζήτημα για τη λειτουργία και τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.
Εάν διατηρηθεί σε τόσο υψηλούς τόνους η κόντρα Βενιζέλου – Παπανδρέου στο δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά απογοητευτικό για το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επιταχύνει τα όποια διαλυτικά φαινόμενα καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος.
Με το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ να φαντάζει τελείως αβέβαιο μετά τις εκλογές του Μαΐου, είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει στο ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα διαθέτει την απαιτούμενη σταθερότητα και δυναμική για να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία που πρόκειται να ανοίξουν από το καλοκαίρι.
Συνεπώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανό να προέλθει από τη ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας και όχι από τα πολιτικά παιχνίδια ή «ορέξεις» των κ.κ.Σαμαρά και Τσίπρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης