Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συρρικνώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – «Ανθεκτική» η Χρυσή Αυγή, «ανεβαίνει» Το Ποτάμι – Υπό κατάρρευση η Κεντροαριστερά

Συρρικνώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – «Ανθεκτική» η Χρυσή Αυγή, «ανεβαίνει» Το Ποτάμι – Υπό κατάρρευση η Κεντροαριστερά
Με εξαφάνιση απειλείται η Δημοκρατική Αριστερά
Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Το Ποντίκι είναι πραγματικά ενδιαφέροντα.
Και αυτό διότι οι δύο κύριοι διεκδικητές της εξουσίας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα ποσοστά τους όχι μόνο να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλλά και να συρρικνώνονται.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19% (όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών) έναντι 17% της ΝΔ.
Δηλαδή και ενώ απομένουν σχεδόν δύο μήνες από τη «μάχη» των ευρωεκλογών, στις οποίες και τα δύο κόμματα έχουν προσδώσει βαρύνουσα πολιτική σημασία, τα ποσοστά τους κινούνται κάτω του 20%.
Την ίδια στιγμή, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 21% έναντι 19,5% της ΝΔ.
Ποσοστά που σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από δύο μήνες είναι μειωμένα. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει δύο ποσοστιαίες μονάδες και η ΝΔ μισή ποσοστιαία μονάδα.
Συνεπώς διαπιστώνεται ότι παρά την πόλωση του κλίματος, την οξεία αντιπαράθεση και την επιχειρηματολογία περί της επιτυχίας ή της αποτυχίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πείθουν αλλά χάνουν και τα ερείσματα τους στην κοινή γνώμη.
Στους κερδισμένους είναι αναμφίβολα η Χρυσή Αυγή και «Το Ποτάμι» που εμφανίζονται να διατηρούν ή να αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική κοινή γνώμη.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις δικαστικές περιπέτειες σύσσωμης σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και παρά τις προφυλακίσεις των ηγετικών της στελεχών με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει ισχυρή ανθεκτικότητα, καθώς στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές λαμβάνει το 10% (χάνει δηλαδή μόλις μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου), ενώ το ίδιο ποσοστό λαμβάνει και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.
Εντυπωσιακή δυναμική καταγράφει και το νεοσυσταθέν «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο αν και ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάποια απτή και συγκεκριμένη πλατφόρμα θέσεων λαμβάνει 6,5% στην πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές και 10% στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές.
Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, οι οποίες αν και πρόσφατα έκαναν «ανοίγματα» και βήματα ανανέωσης μέσω της συγκρότησης ευρύτερων συμμαχιών (ΠΑΣΟΚ-Ελιά, ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία), καταγράφεται ότι οι κινήσεις αυτές δεν έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και το ΠΑΣΟΚ διασώζεται μέσω της Ελιάς (στο 5,5% η πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, στο 6,5% στις ευρωεκλογές), δεν συμβαίνει το ίδιο με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία «βυθίζεται» στο 2% στην πρόθεση ψήφου τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές και πλέον έχει να ανησυχεί για την πολιτική της επιβίωση.
Η ΔΗΜΑΡ άλλωστε είναι το κόμμα, από το οποίο «Το Ποτάμι» αντλεί και τους περισσότερους ψηφοφόρους (27,5%).
Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη του στο πολιτικό κατεστημένο, με αποτέλεσμα και το προεκλογικό σκηνικό να είναι εξαιρετικά ρευστό.
Σε τέτοιο βαθμό που η κάθε εκτίμηση ή πρόβλεψη να είναι εξαιρετικά διακινδυνευμένη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης