Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - Τεράστια και άδικα τα φορολογικά πρόστιμα, θα αποτελέσουν ένα ακόμη κίνητρο για φοροδιαφυγή

ΣΥΡΙΖΑ - Τεράστια και άδικα τα φορολογικά πρόστιμα, θα αποτελέσουν ένα ακόμη κίνητρο για φοροδιαφυγή
Με το νέο ποινολόγιο καταστρατηγείται η συνταγματικά θεσπισμένη αρχή της αναλογικότητας, κάτι που καθιστά αμφίβολη τη νομιμότητα της εφαρμογής του, τονίζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής
Να καταργηθούν άμεσα τα πρόστιμα που προβλέπει ο Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) και ο Ν. 4224/2013 ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γελαλής, «οι συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι τροποποιήσεις των μόλις ψηφισθέντων νόμων, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι υπουργικές αποφάσεις που ακόμα εκκρεμούν, ενώ ο Ν.4174/2013 ισχύει από 1.1.2014, έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, στους λογιστές – φοροτεχνικούς και στους εφοριακούς».
Προσθέτει δε, ότι «τα εξοντωτικά πρόστιμα που εισήχθησαν με το Ν.4174/2013 έχουν μετατοπίσει την ευθύνη της είσπραξης φόρων στους λογιστές, οι οποίοι μαζί με τους πελάτες τους απειλούνται με αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις».
Παράλληλα σημειώνει ότι με το νέο ποινολόγιο καταστρατηγείται η συνταγματικά θεσπισμένη αρχή της αναλογικότητας, κάτι που καθιστά αμφίβολη τη νομιμότητα της εφαρμογής του και συμπληρώνει ότι πρόκειται «για τεράστια και άδικα πρόστιμα που «αντί να συμμορφώσουν, θα λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή». Τέλος, σημειώνει ότι «τα νέα πρόστιμα του άρθρου 7 του Ν.4224/2013 για τα ήδη βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη καθιστούν την επιβάρυνση των πολιτών ακόμα πιο δυσβάσταχτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης