Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα Ιωάννινα Παπούλιας και Gauck – Ζήτημα διεθνούς διαιτησίας για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στα Ιωάννινα Παπούλιας και Gauck – Ζήτημα διεθνούς διαιτησίας για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Αναρμόδιος δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας



Το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων στα Ιωάννινα όπου τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί Ναζί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους και μέλη της εβραϊκής κοινότητας θα επισκεφθούν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλιας και ο Γερμανός ομόλογος του, Joachim Gauck.
Ο κ.Gauck, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων ενώ θα επισκεφθεί την τοπική Συναγωγή, όπου θα έχει συνάντηση με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Παπούλιας, κατά την προσφώνηση του Γερμανού προέδρου στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, έθεσε επί της ουσίας ζήτημα διεθνούς διαιτησίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
«Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής» ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Παπούλιας, ο οποίος είπε πως είναι οξύμωρο να καλείται «ο ελληνικός λαός να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών».
«Η θέση σας ότι "δεν υφίσταται θέμα" είναι ένας ισχυρισμός» συμπλήρωσε ο κ.Παπούλιας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε αναρμόδιος, υπογραμμίζοντας πως η θέση του δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που έχει η γερμανική κυβέρνηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης