Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σηματοδοτεί το 6% των πολιτών που λέει ότι θα ψηφίσει «Το Ποτάμι» στις Ευρωεκλογές - Ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ή μια από τα ίδια;

Τι σηματοδοτεί το 6% των πολιτών που λέει ότι θα ψηφίσει «Το Ποτάμι» στις Ευρωεκλογές - Ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ή μια από τα ίδια;
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για το πολιτικό εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη
Ότι «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες στο  εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι δεδομένο.
Και μάλλον αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως μια πρώτη επιτυχία του νέου πολιτικού εγχειρήματος.
Ως επιτυχία όμως μπορεί να εκληφθεί και το δημοσκοπικό εύρημα που θέλει «Το Ποτάμι» να λαμβάνει το 6,4% στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές (επί των εγκύρων).
Να καταλαμβάνει δηλαδή την τέταρτη θέση πίσω από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Χρυσή Αυγή, αφήνοντας πίσω ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, «Το Ποτάμι» αντλεί τους ψηφοφόρους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ (12,8%) και τους ΑΝ.ΕΛ (12,1%).
Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ (8,1%) και από το ΣΥΡΙΖΑ (7,7%).
Αντιθέτως πολύ μικρές είναι οι διαρροές από τη ΝΔ (1,9%) και από το ΚΚΕ (1,1%) ενώ η Χρυσή Αυγή δεν χάνει ούτε έναν ψηφοφόρο της για «Το Ποτάμι».
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ προς «Το Ποτάμι» είχαν ως αποτέλεσμα να «ψαλιδιστεί» η μεταξύ τους διαφορά.
Επιπλέον, διαπιστώνεται μια μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ που ενδεχομένως να μην επιτρέψει στα δύο αυτά κόμματα ακόμα και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Συνεπώς καταγράφεται πως «Το Ποτάμι» έρχεται να «κλέψει» ή καλύτερα να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι αν και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία (ΣΥΡΙΖΑ) και σε δύο πρόσφατους πολιτικούς συνασπισμούς («Ελιά» και ο τρίτος πόλος της ΔΗΜΑΡ), αδυνατούν να βρουν έκφραση.
Αναμφίβολα η δημοσκόπηση της Alco απλά αποτυπώνει μια τάση, μια δυναμική προς την ανάγκη για κάτι πολιτικά νέο.
Το αποδεικνύουν άλλωστε εκείνοι που σπεύδουν με πάθος να υπερασπιστούν το νέο πολιτικό εγχείρημα, αλλά και εκείνοι που τρέχουν να προδικάσουν ότι «Το Ποτάμι» θα ξεφουσκώσει.
Το εάν «Το Ποτάμι» θα «φουσκώσει» ή θα «ξεφουσκώσει» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους ιδρυτές και τους συνοδοιπόρους του, τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Διότι από τη δημοσκόπηση της Alco ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι πραγματικά είδε αυτό το 6% στο «Ποτάμι» και δήλωσε ότι θα το ψηφίσει στις επικείμενες Ευρωεκλογές.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που «Το Ποτάμι» ούτε έχει διευκρινίσει σε ποιους απευθύνεται ούτε έχει αποσαφηνίσει το λόγο ύπαρξης του στο πολιτικό στερέωμα.
Απαντήσεις σε αυτά αναμένεται να δώσει ο κ.Θεοδωράκης την ερχόμενη Κυριακή, όταν και πρόκειται να παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις.
Εκεί θα κριθεί και το κύριο «στοίχημα».
Διότι ναι μεν η κοινωνία θέλει την πολιτική ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, αλλά κυρίως επιζητά έναν ειλικρινή και αληθινό πολιτικό λόγο.
Που θα παρουσιάσει τα προβλήματα στη ρεαλιστική τους βάση και θα προσφέρει πραγματικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Ακόμα και αν αυτές είναι επώδυνες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης