Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ - Σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ - Σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ
Τι καταγγέλλoυν Τρικούπη και Κουμουνδούρου
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις έπειτα από την δημοσιοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το Κίνημα αντιτίθεται στην… σπουδή του Ταμείου.
Μάλιστα, παρέθεσε και 4 εύλογα ερωτήματα, σχετικά με την απόφαση του Ταμείου:
α) Γιατί προχώρησε σε αυτή την επιλογή ενώ στη παρουσίαση στη Βουλή του ζητήθηκε, από τους εκπροσώπους μας, αιτιολόγηση, της μεταστροφής από τη λύση των παραχωρήσεων στην πώληση μετοχών, η οποία και δεν υπήρξε ουσιαστικά μέσω κατάθεσης οικονομοτεχνικής μελέτης από αναγνωρισμένο οίκο;
β) Γιατί προχώρησε από τη στιγμή που δεν έχουν ρυθμιστεί σημαντικές προϋποθέσεις όπως (το τονίσαμε και στη Βουλή), η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων;
γ) Γιατί προχώρησε ενώ εκκρεμεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αν πληρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού στο φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ?
δ) Γιατί προχώρησε ενώ δεν έχει εξεταστεί εάν θα ληφθούν ή όχι ως κρατικές ενισχύσεις οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι, όπως το θέσαμε και στη Βουλή;
«Ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα φαλκιδεύει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν θα οδηγεί σε βέλτιστη λύση, συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου (σε θέματα ανταγωνισμού διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, προστασίας εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος), αξιοποίησης του ΟΛΠ η οποία να συντελεί και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, για ξεπούλημα του ΟΛΠ από την κυβέρνηση, με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα τονίζει ότι η κυβέρνηση ξεκινάει μια διαδικασία για την μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε ιδιωτικό μονοπώλιο, αδιαφορώντας για την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
«Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στη νύχτα, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, έρχεται απλά να ενισχύσει τις καταγγελίες των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής, ότι η όλη διαδικασία είναι «φωτογραφική», για να περάσει το λιμάνι στα χέρια της Cosco» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ακόμη αναφέρεται ότι «τα ερωτηματικά τείνουν να γίνουν βεβαιότητα, για το σκανδαλώδη χαρακτήρα της διαδικασίας, επειδή:
1) Ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές, που έχουν γίνει στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, σε σχέση με το κείμενο που είχε έρθει στην Βουλή, όπως μια τροποποίηση στα Κριτήρια Τεχνικής Επάρκειας, ενισχύει την άποψη ότι η διαδικασία είναι «φωτογραφική».
2) Δεν μπορεί κανένας να μη σταθεί στην παράγραφο 9.4 της σελίδας 17, όπου αναφέρεται ότι «όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί (και όπου προβλέπεται) να έχουν επικυρωθεί, το αργότερο 90 ημέρες, πριν από την ημερομηνία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία εκπνέει στις 28/4/2014.
Δηλαδή, το Ταμείο, αναγνωρίζει ότι κάποιοι μπορούν ήδη να έχουν ξεκινήσει την διαδικασία έκδοσης δικαιολογητικών. Ποιοι είναι αυτοί; Θα μας απαντήσουν;
Τέλος, στην προκήρυξη αποκαλύπτεται ξεκάθαρα, ο εμπαιγμός των κυβερνητικών Βουλευτών απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, που διαβεβαίωναν ότι δεν θα θιγούν από την πώληση.
Είναι φανερό, πλέον, ότι οι περίφημες 7 «εγγυήσεις» για τον έλεγχο των τελών στην ακτοπλοΐα, τη διασφάλιση των εργαζόμενων κ.λπ., δεν είναι παρά κάποια σημεία, που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τον αγοραστή»
Ο  ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι οι μάσκες έπεσαν καθώς η διαδικασία - σκάνδαλο για το ξεπούλημα του ΟΛΠ, αποκαλύπτεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης