Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατακερματισμένη η Κεντροαριστερά πορεύεται στις Ευρωεκλογές - Η «Ελιά» και ο τρίτος πόλος της ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν να παρασυρθούν από «Το Ποτάμι»

Κατακερματισμένη η Κεντροαριστερά πορεύεται στις Ευρωεκλογές - Η «Ελιά» και ο τρίτος πόλος της ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν να παρασυρθούν από «Το Ποτάμι»
Δεν πείθουν την κοινωνία οι πολιτικές συμμαχίες των κ.κ.Βενιζέλου, Κουβέλη
Υπό άλλες συνθήκες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η διήμερη Συνδιάσκεψη για τα «αποκαλυπτήρια» της ελληνικής «Ελιάς», θα συνιστούσε μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Αν και θα επιχειρηθεί η Συνδιάσκεψη να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα δεδομένου ότι θα παρουσιαστεί η διακήρυξη, το λογότυπο και το σύμβολο της «Ελιάς-Δημoκρατικής Παράταξης» και θα δώσει το παρών ο υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, Martin Schulz, το κλίμα δεν ανταποκρίνεται τουλάχιστον στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μόλις πριν μερικούς μήνες για την αναγέννηση του κεντροαριστερού χώρου.
Τα «μπρος-πίσω» της Πρωτοβουλίας των «58», οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς», αναμφίβολα «αφαίρεσαν» αρκετούς πόντους από το φιλόδοξο αυτό πολιτικό εγχείρημα.
Αν και στην προσπάθεια μετέχουν διάφορα κόμματα και κινήσεις, όπως οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές», η «Πρωτοβουλία Β», η «Πολιτεία 2012», η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» είναι προφανές πως η «Ελιά» έχει έντονο το «χρώμα» του ΠΑΣΟΚ (του νυν και του παλιού) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εκλογική του επιρροή.
Άλλωστε το εγχείρημα θα ήταν πραγματικά ισχυρό, αν μετείχε στην «Ελιά» και η Δημοκρατική Αριστερά.
Από την αρχή όμως η Δημοκρατική Αριστερά είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετάσχει στο εγχείρημα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που το τελευταίο μετέχει της κυβέρνησης και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.
Αλλά η «Ελιά» πληγώθηκε και από άλλες κινήσεις της ΔΗΜΑΡ. Διότι δεν ήταν μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία αφού «φλέρταραν» με την «Ελιά», τελικά την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν στο «σπίτι» τους.
Είναι και τα πρώην στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Π.Μπεγλίτης, Χ.Καστανίδης και Στ.Μανίκας αλλά και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, οι οποίοι αγκάλιασαν το εγχείρημα του τρίτου πόλου της ΔΗΜΑΡ, της «Δημοκρατικής Αριστεράς-Προοδευτικής Συνεργασίας» όπως είναι το επίσημο όνομα του νέου πολιτικού οργανισμού που χθες παρουσίασε τις Αρχές και τους στόχους του.
Αντί λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο της Κεντροαριστεράς, επικράτησαν οι πρακτικές του παρελθόντος που ήθελαν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο να είναι κατακερματισμένος.
Είναι προφανές πως τα συμμαχικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα «δοκιμαστούν» ιδιαίτερα στις επικείμενες Ευρωεκλογές.
Η ευκαιρία τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία, η οποία πραγματικά περίμενε μια ενωμένη Κεντροαριστερά (αυτό άλλωστε είχαν αποδείξει και οι δημοσκοπήσεις) φαίνεται πως χάθηκε.
Αν λάβει κανείς υπόψη του πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «αγνοούνται» στις ηλικίες των νέων, γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική τους προσπάθεια γίνεται ζήτημα επιβίωσης.
Και αν συνεχιστεί η δυναμική που φέρεται να αναπτύσσει «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, τότε οι πολιτικές συμμαχίες των κ.κ.Βενιζέλου και Κουβέλη κινδυνεύουν ακόμα και με ναυάγιο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης