Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος - Θέμα της ΕΚΤ και της ΤτΕ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών - Είναι πλήρως θωρακισμένες

Βενιζέλος - Θέμα της ΕΚΤ και της ΤτΕ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών - Είναι πλήρως θωρακισμένες
"Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό"

(upd3)"Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι θέμα της ΕΚΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας πως η διαφωνία της ΕΕ με το ΔΝΤ για το θέμα των τραπεζών έχει αναδειχθεί σε νούμερο 1 αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας.
"Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως "τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό".
Εστιάζοντας στα ζητήματα που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε "ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει".
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι "και γι' αυτά θα βρεθεί λύση", σημειώνοντας: "Δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής χάρης, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα.
Στη σύσκεψη των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου - που διήρκησε 2,5 ώρες - συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ.Στουρνάρας θα ενημερώσει αναλυτικά τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλο για τα θέματα που μένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό για αυτό και Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα της στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ παράλληλα αναμένεται ο κ.Σαμαράς να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι προφανής μια και το ορόσημο της 10ης Μαρτίου φαίνεται να χάνεται για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και πλέον το ζήτημα είναι να υπάρξει μια συμφωνία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απριλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως στόχος πλέον είναι μια δήλωση από την πλευρά των δανειστών για «επαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει λύση.
Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, υπογραμμίζοντας πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 έχει κλείσει και επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.
Πέρα όμως από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου να αναζητούν μεταξύ άλλων και τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο και τις βελτιωμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις με τη Μόσχα, στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα.

(Πρώτη ενημέρωση - Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώρα 09:44)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης