Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προκλήσεις που εγείρει το πολιτικό εγχείρημα - «πείραμα» του Σταύρου Θεοδωράκη - Θετική πρωτοβουλία, ακόμα και αν αποτύχει στις Ευρωεκλογές

Οι προκλήσεις που εγείρει το πολιτικό εγχείρημα - «πείραμα» του Σταύρου Θεοδωράκη - Θετική πρωτοβουλία, ακόμα και αν αποτύχει στις Ευρωεκλογές
Πρώτο «στοίχημα» οι ιδέες να εξελιχθούν σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις
Η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να προχωρήσει στην ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Το Ποτάμι» και να συμμετάσχει στη «μάχη» των Ευρωεκλογών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Το αποδεικνύουν τα μηνύματα – έστω και αντικρουόμενα -, τα οποία κυριαρχούν στα social media (και όχι μόνο) τα τελευταία δύο 24ωρα.
Πραγματικά, πολλά καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα μπορούν να ειπωθούν για αυτήν την αιφνίδια πολιτική πρωτοβουλία.
Και ήδη μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες έχουν ειπωθεί αρκετά, εκ των οποίων τα περισσότερα παρουσιάζουν μια εμμονή – με βλακώδεις προεκτάσεις – σχετικά με το όνομα της πολιτικής κίνησης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο πανελλήνιο, το δημοσιογραφικό έργο της οποίας έχει προκαλέσει θετικές αναφορές στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Παρόλο αυτά, όπως είπε ο ίδιος, δεν θα κατέβει υποψήφιος, μια και δεν θεωρεί τον εαυτό του κατάλληλο.
Εάν διαβάσει κανείς τη «διακήρυξη» που εξέδωσε την Τετάρτη, με την οποία και ανακοίνωσε την έναρξη της πολιτικής του πρωτοβουλίας, δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το ύφος και το περιεχόμενο του κειμένου.
Βέβαια το μείζον ζήτημα είναι αυτή η παρουσίαση ιδεών να προσλάβει πολιτικά χαρακτηριστικά, οι ιδέες να εξελιχθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις.
Με λίγα λόγια να μετουσιωθούν σε ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα είναι ικανό να φτάσει με σαφήνεια και απλότητα στο εκλογικό ακροατήριο.
Και τότε ο καθένας να μπορεί να κρίνει το εγχείρημα και από πολιτική σκοπιά.
Παρόλο αυτά το «στοίχημα» του πολιτικού αυτού εγχειρήματος είναι ευρύτερο.
Κυρίως διότι έχει να κάνει με την πολυδιατυπωμένη και πολυαναμενόμενη ανανέωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο δύσκολα εμπιστεύεται πλέον οποιοσδήποτε πολίτης σε αυτήν την χώρα.
Διότι έχει να κάνει με την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, με την εμφάνιση νέων προσώπων, νέων απόψεων, νέων ιδεών.
Διότι έχει να κάνει με το εάν οι νέοι άνθρωποι, οι «απογοητευμένοι» από τα μέχρι σήμερα δρώμενα της πολιτικής σκηνής, οι διαχρονικά «αποκλεισμένοι» που πιο έντονα τα τελευταία χρόνια νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, έχουν πραγματικά τη διάθεση (ή βρίσκουν την αφορμή) να συμμετάσχουν σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία, η οποία μοιάζει να φέρει μια δυναμική αλλαγής.
Αν και τα πρόσωπα που θα μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη, αναφέρεται πως δεν πρόκειται να υπάρχουν σε αυτό προσωπικότητες με κομματικό παρελθόν.
Μια ακόμα παράμετρος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Καθώς θα αποδειχθεί εάν μπορεί να υπάρξει πραγματική αλλαγή του πολιτικού συστήματος από μια πολιτική πρωτοβουλία, στην οποία δεν θα συμμετέχουν πολιτικοί.
Το εγχείρημα αυτό θα αποδειχθεί άκρως ενδιαφέρον, ακόμα και αν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών το κατατάξει ως ένα αποτυχημένο «πολιτικό πείραμα».
Υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να σημάνει την ενεργοποίηση δυνάμεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένες.
Αν κρίνει πάντως κανείς από τη σπουδή πολιτικών στελεχών να κατηγοριοποιήσουν και να εντάξουν κάπου το νέο αυτό εγχείρημα, διαπιστώνεται πως υπάρχει αγωνία για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η πολιτική αυτή πρωτοβουλία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης