Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τις πρώτες «πινελιές» στο κοινό Ευρωψηφοδέλτιο επιχειρεί να βάλει σήμερα εν μέσω αμοιβαίας καχυποψίας και ... σύγχυσης η Ελιά

Τις πρώτες «πινελιές» στο κοινό Ευρωψηφοδέλτιο επιχειρεί να βάλει σήμερα εν μέσω αμοιβαίας καχυποψίας και ... σύγχυσης η Ελιά
Γρίφος το «πάντρεμα» της πολιτικής ανανέωσης και του σεβασμού στο πολιτικό παρελθόν
Εν μέσω αμοιβαίας καχυποψίας παρά τις περί αντιθέτου διαρκείς διαβεβαιώσεις και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου πορεύονται οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που μετέχουν του εγχειρήματος της «Ελιάς» και επιθυμούν την κοινή κάθοδο τους στις Ευρωεκλογές.
Περίπου 20 ημέρες πριν από τη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» (αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου) οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων που έχουν ενεργοποιηθεί για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς συναντώνται για πρώτη φορά σήμερα στη Βουλή προκειμένου να βάλουν τις πρώτες «πινελιές» για τη συγκρότηση του κοινού  τους ευρωψηφοδελτίου, αποσαφηνίζοντας όρους και προϋποθέσεις.
Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η θεωρία περί σύμπραξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς περνά στην πράξη, στην οργανωτική συγκρότηση.
Οι διαθέσεις είναι καλές, αλλά οι επιφυλάξεις παραμένουν πολλές.
Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και στην πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής των «58» Γ.Βούλγαρη, ο οποίος έκανε και πάλι λόγο για σεβασμό της ιστορίας κομμάτων και προσώπων, απευθυνόμενος κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.
Και αφού εξέφρασε τα σέβη του στο ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βούλγαρης έσπευσε να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές με την ιστορία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε, ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος στην Ελλάδα πρέπει να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο με τον εαυτό του, τονίζοντας ότι η κοινή λίστα της παράταξης και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πρέπει να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις.
Αλλά αυτή η πολιτική ανανέωση κάπως συγχέεται με το «σεβασμό στην ιστορία και στα πρόσωπα των κομμάτων».
Το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε μέσω του γραμματέα επικοινωνίας του κ.Καρύδη, ότι είναι αυτονόητο πως θα ξανακατεβάσει όλους τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές του (εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν) αλλά και γνωστά στελέχη του που ενδεχομένως να επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως οι «58» έχουν απειλήσει ακόμα και με βέτο σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να κατεβάσει γνωστά αλλά φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να μην ματαιωθεί το εγχείρημα της ανανέωσης.
Και κάπου σε αυτό το σημείο αποδεικνύεται ο φαύλος κύκλος όπου μπερδεύονται διαθέσεις, θέσεις και προτάσεις.
Τις οποίες ενδεχομένως να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα, όπου παραδοσιακοί «πράσινοι υποψήφιοι» αρνούνται να λάβουν το χρίσμα του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποιοι ανακοινώνουν υποψηφιότητες χωρίς συνεννόηση με το κόμμα και άλλοι αποχωρούν, όπως συνέβη με την ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά.
Είναι λογικό μέσα σε αυτό το σκηνικό «διαρροών» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πιέσει για μια πιο σκληρή θέση απέναντι στους κεντροαριστερούς «εταίρους» του σχετικά με την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, ενδεχόμενο που εάν υλοποιηθεί, είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες ρωγμές παρά συμπράξεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης