Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενημέρωση Βενιζέλου από την Ελβετίδα υπ. Δικαιοσύνης για το δημοψήφισμα σχετικά με την μετανάστευση

Ενημέρωση Βενιζέλου από την Ελβετίδα υπ. Δικαιοσύνης για το δημοψήφισμα σχετικά με την μετανάστευση
Η Ελβετίδα υπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει να διατηρηθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε.
Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή στην Ελβετία με το οποίο δεσμέυτηκε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μειώσει την εισροή μεταναστών, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την αλλαγή που επήλθε στο ελβετικό ομοσπονδιακό Σύνταγμα, ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, από την υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα.
Η κ. Σομαρούγκα ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για το πλαίσιο μέσα στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί το ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, επιδιώκοντας να διατηρηθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε. και επισήμανε ότι η νέα συνταγματική ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν.
Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε την ελβετίδα υπουργό για την ενημέρωση, διαβεβαιώνοντάς της ότι θα μεταφέρει τις απόψεις της στο Συμβούλιο.
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι εσωτερικές συνταγματικές αλλαγές δεν συνιστούν νομικά κρίσιμη πράξη στο πεδίο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που διέπει τις σχέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας με την Ε.Ε. και ότι σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχτεί διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κρατών-μελών σε σχέση με τα 27 παλιά κράτη-μέλη και την Κροατία ως νέο κράτος μέλος, σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών τους.
Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε την πρόσφατη επίσκεψη της ομοσπονδιακής υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας στην Αθήνα και τη συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον σημερινό Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, και υπενθύμισε ότι υπάρχει πάντα ανοιχτή πρόσκληση επίσκεψης στην Αθήνα για συζήτηση σε διμερές επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης