Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «στρίβειν δια της σταυροδοσίας» και ο πολιτικός τακτικισμός ενόψει Ευρωεκλογών των Σαμαρά και Βενιζέλου

Το «στρίβειν δια της σταυροδοσίας» και ο πολιτικός τακτικισμός ενόψει Ευρωεκλογών των Σαμαρά και Βενιζέλου
Τι συνεπάγεται ο νέος εκλογικός αιφνιδιασμός για ΣΥΡΙΖΑ και «58»
Η πολιτική κίνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, η οποία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές θα εκλεχθούν με σταυρό και όχι με λίστα, αποτελεί μια ακόμα κίνηση πολιτικής «τακτικής» και εκλογικού αιφνιδιασμού ύστερα από την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των Ευρωεκλογών.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των Ευρωβουλευτών αποτελεί τομή.
Διότι ενισχύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, καθώς στο εξής οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλο.
Η αλλαγή στον τρόπο εκλογής θα έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές να πρέπει να «κατέβουν» στον πολιτικό «στίβο» και να δώσουν πραγματική «μάχη» για να εκλεγούν.
«Ενεργοποίηση» που αναμφίβολα μπορεί να οδηγήσει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της δυναμικής των δύο κομμάτων.
«Ενεργοποίηση» που σαφέστατα δίνει προβάδισμα στους «αναγνωρίσιμους στο πανελλήνιο» πολιτικούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό άλλωστε το σημείο εστιάζονται και οι κύριες αντιδράσεις από τους «58», οι οποίοι θεωρούν ότι με τη σταυροδοσία θα προωθηθούν περισσότερο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ λόγω της εμπειρίας αλλά και της αναγνωρισιμότητας τους.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κίνηση «ματ» για τον κ.Βενιζέλο καθώς με αυτόν τον πολιτικό «ελιγμό» αποφεύγει τόσο τις συγκρούσεις που αναμφίβολα θα υπήρχαν στο εσωτερικό της «Ελιάς» για τη σύνθεση της λίστας των υποψηφίων όσο και τις αιτιάσεις για «καπέλωμα» της πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πιστεύουν ότι από τη στιγμή που οι υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι επιλογή της ηγεσίας, θα προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά «ρεύματα», γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο για διαφορετικές «φωνές» και νέες εσωκομματικές τριβές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εγκαταλείψει τη ρητορική ότι οι Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
Η Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι θα στρέψει το «βλέμμα» της σε ηχηρά και κορυφαία ονόματα του κόμματος, αν και θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι σημασία για το μέλλον της Ευρώπης έχει η πολιτική και όχι τα πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή, στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν είναι όλα «ρόδινα» για τον κ.Βενιζέλο.
Στελέχη των «58» πρότειναν ακόμα και την αποχώρηση τους από την «Ελιά» ύστερα από την πρόταση για σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά αρνητική και για τον κ.Βενιζέλο και για το ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί εκ των «58» επιχειρηματολογούν ότι με τη «σταυροδοσία» ο κ.Βενιζέλος στοχεύει αφενός στην ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου στον επιμερισμό της ευθύνης στις συνεργαζόμενες κεντροαριστερές δυνάμεις για ένα τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, είναι προφανές πως με τέτοιου είδους «πολιτικούς τακτικισμούς» δεν αντιστρέφεται το «ρεύμα» που υπάρχει στην κοινωνία.
Διότι μόνο ως πολιτικός τακτικισμός και ελιγμός μπορεί να θεωρηθεί η εν λόγω πρόταση των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου, όταν αυτοί ανακοινώνουν αλλαγή «των όρων του παιχνιδιού» μόλις 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους.
Το παρελθόν έχει αποδείξει πως τέτοιου είδους πρακτικές έχουν συνήθως τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι πολίτες όχι μόνο αντιλαμβάνονται τους ελιγμούς αυτούς, αλλά δηλώνουν και έτοιμοι να τιμωρήσουν οποιαδήποτε πολιτική παθογένεια του παρελθόντος.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης