Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μπάχαλο» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών – Χάνουν πολιτικούς «πόντους» στην αναζήτηση των υποψηφίων τους

«Μπάχαλο» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών – Χάνουν πολιτικούς «πόντους» στην αναζήτηση των υποψηφίων τους
Τεράστια οργανωτικά ελλείμματα στα κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά
Λιγότερες από 100 ημέρες έχουν απομείνει από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν ακόμα να αναζητούν το βηματισμό και τους υποψηφίους τους.
Οι περιπτώσεις των Καρυπίδη, Βουδούρη στο ΣΥΡΙΖΑ και των Τζιτζικώστα, Ιωαννίδη στη ΝΔ είναι ενδεικτικές της προβληματικής, αν όχι συγκρουσιακής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που διεκδικούν την «πρωτιά» στις εκλογές.
Στο ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Καρυπίδη «εξαφάνισε» τους πόντους που κέρδισε επικοινωνιακά η Κουμουνδούρου με τις υποψηφιότητες των Σακελλαρίδη (για το Δήμο Αθηναίων) και Δούρου (Περιφέρεια Αττικής), τη στιγμή που παραμένουν οι έντονες ενστάσεις και για την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την περίπτωση Βουδούρη, υποστηρίζουν πως η υπόθεση Καρυπίδη είναι πολιτικά πταίσμα μπροστά σε αυτήν του Βουδούρη, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του οδηγεί το κόμμα στη συντριβή.
Αλλά τυχόν νέα «αναδίπλωση» της Κουμουνδούρου, θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.
Η αναζήτηση ευθυνών και υπαιτίων, η οποία εν μέρει τέθηκε στο περιθώριο με την υπόθεση Καρυπίδη, θα είναι επιβεβλημένη, εξέλιξη που θα προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Επιπλέον, θα πλήξει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας πως οι επιλογές των υποψηφίων του έγιναν πρόχειρα, βιαστικά, στάση εξαιρετικά αντιφατική, αν κρίνει κανείς από το ότι η Κουμουνδούρου έχει ανακηρύξει τις εκλογές του Μαΐου σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
Το «ευτύχημα» για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως εξίσου προβληματική, έως εμφυλιοπολεμική είναι και η κατάσταση στη ΝΔ.
Η απόφαση του Απόστολου Τζιτζικώστα να αγνοήσει την περίφημη «εντολή Σαμαρά» και να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία διεκδικεί και ο Γιάννης Ιωαννίδης (έχει και επισήμως τη στήριξη του πρωθυπουργού) έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό και έριδες στο εσωτερικό της ΝΔ.
Όχι μόνο γιατί το γαλάζιο μέτωπο κατεβαίνει διασπασμένο και διχασμένο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί αποδεικνύεται πως ο πολιτικός σχεδιασμός της Συγγρού για τις εκλογές «μπάζει».
Είναι ενδεικτικό πως η ΝΔ ακόμα αναζητά τους υποψηφίους της στους δήμους Αθηναίων (παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση του Ν.Κακλαμάνη να κατέβει με ή χωρίς τη στήριξη του κόμματος) και Θεσσαλονίκης ενώ εξακολουθεί να αγνοείται και το πρόσωπο που θα στηρίξει για την Περιφέρεια Αττικής.
Η συγκρουσιακή εικόνα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα περνά αρνητικά μηνύματα στην κοινή γνώμη, κυρίως διότι αποδεικνύει το οργανωτικό τους έλλειμμα και την προχειρότητα στην πολιτική τους στρατηγική.
Ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί η κοινωνία αρχίζει να διαμορφώνει τις πολιτικές του επιλογές αλλά και γιατί ισχυροποιούν την επιχειρηματολογία των πολιτικών τους αντιπάλων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης