Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς – Κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό - Στηρίζουμε την Κύπρο για βιώσιμη λύση

Σαμαράς – Κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό - Στηρίζουμε την Κύπρο για βιώσιμη λύση
Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση, τα δύσκολα έπονται τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης
(upd)Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως την κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Η συζήτηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τον Αντώνη Σαμαρά να συναινεί στις κινήσεις της Κύπρου ως προς το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, βάσει του οποίου θα κηρυχθεί η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων.
Ο Αντώνης Σαμαρά χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό την κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έδωσε το «οκ» προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος.
«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας.
«Θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την κυβέρνηση της Κύπρου, με κοινό στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας κοινής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας σχετικά με το Κυπριακό.
Επιπλέον, ο κ.Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο και κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.
«Το κοινό ανακοινωθέν θέτει τις βάσεις για το διάλογο, δεν αποτελεί λύση», τόνισε ο Ν.Αναστασιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για κοινή πορεία με την ελληνική κυβέρνηση και εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει και τις προοπτικές της εθνικής συνεννόησης.
Παρόντες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Κασουλίδης και ο Χρίστος Στυλιανίδης.
Βάσει των πληροφοριών, το επικείμενο κοινό ανακοινωθέν εδράζεται κατά ένα μεγάλο μέρος, στις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο ΟΗΕ και έτεροι διεθνείς παράγοντες ασκούν οξύτατες πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να πει το πολυπόθητο «ναι» και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν βαλτώσει από το 2012.

To προσχέδιο του ανακοινωθέντος
1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4.Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.
8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης…
(Ό,τι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει)»
Στο μεταξύ κάθετη φαίνεται να είναι η διαφωνία του ΔΗΚΟ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη στο συγκεκριμένο προσχέδιο.
Η διαφορά του ΔΗΚΟ εντοπίζεται κυρίως στο σημείο της κυριαρχίας, η οποία βάσει του τελευταίου προσχεδίου, θα προέρχεται από δύο «εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» καθώς και στην αναφορά ότι «το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη». Ακόμη το ΔΗΚΟ φαίνεται πως θα ήθελε στην κοινή διακήρυξη πρόνοιες που αφορούν την ασφάλεια αλλά και αναφορές που θα αποκλείουν την διατήρηση των εγγυήσεων όπως αυτές προβλέπονται στη Συνθήκη του 1960.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης