Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μανιάτης (YΠΕΚΑ) - Αίτημα για ειδική μεταχείριση των βιομηχανιών ως προς τις εκπομπές ρύπων CO2

Μανιάτης (YΠΕΚΑ) - Αίτημα για ειδική μεταχείριση των βιομηχανιών ως προς τις εκπομπές ρύπων  CO2
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων της σε τρίτες χώρες όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί ή καθόλου περιορισμοί ως προς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
Το αίτημα για ειδική μεταχείριση των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας, ως προς την επιβάρυνση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Ειδικότερα μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Πολιτικές για την Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε το Συμβούλιο ΣΕΒ, ο υπουργός τόνισε ότι «μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και γειτονεύει με χώρες που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εκπομπών, πρέπει να έχει δίκαιη μεταχείριση, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της».
Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ακόμη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αποτελούν βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έως το 2050 θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 36 τρισ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κινδυνεύει περισσότερο από το φαινόμενο του carbon leakage (διαρροή άνθρακα), δηλαδή τον κίνδυνο να μετεγκατασταθούν επιχειρήσεις της σε τρίτες χώρες όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί ή καθόλου περιορισμοί ως προς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Όπως τόνισε ο κ. Βιδάλης, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και να χαθεί η ελληνική παραγωγή όσο και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Βιδάλης χαιρέτησε εξάλλου την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, να προτείνει να υπάρξει σε κοινοτικό επίπεδο ειδική μέριμνα για χώρες που εμφανίζουν παρατεταμένη οικονομική ύφεση, όπως και για χώρες που η γεωγραφική τους θέση τις καθιστά ευάλωτες στον ανταγωνισμό από χώρες που δεν είναι ενταγμένες στο μηχανισμό δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης