Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης για την Ελλάδα έκθεση της Ε.Ε. – Σαφείς ευθύνες στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – Aντιδράσεις από την ΝΔ

Καταπέλτης για την Ελλάδα έκθεση της Ε.Ε. – Σαφείς ευθύνες στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – Aντιδράσεις από την ΝΔ
Ψήφισμα για την ΠΓΔΜ επικύρωσε το Ευρωκοινοβούλιο
Κόλαφος συνιστά για την Ελλάδα ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσε ψήφισμα για την Πρόοδο της ΠΓΔΜ, κατά το οποίο επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, καλεί την Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις σχετικές συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Το ψήφισμα έγειρε δριμείες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Το  ψήφισμα  στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς  δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος. Επιπλέον στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ, διατηρήθηκε για ακόμη μια χρονιά, η σολομώντεια λύση  να αφαιρεθεί ο όρος "Μακεδονία" από το σύνολο του κειμένου, αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός "μακεδονικός". Τέλος, σημειώνεται ότι εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η "μακεδονική" ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα»
Παράλληλα, η Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, υπογράμμισε τα εξής:
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αν πραγματικά δεν υπάρχει διάθεση να λυθεί η υπόθεση του ονόματος, που δεν είναι απλά τυπική υπόθεση, αλλά βαθύτερη υπόθεση προπαγάνδας και προβλήματος αλυτρωτισμού.
Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η υπόθεση της ταυτότητας ενός λαού έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του, όμως ο πληθυσμός της περιοχής της ΠΓΔΜ  στο διάστημα του αιώνα που πέρασε έχει εμφανιστεί κατά καιρούς με διάφορες ταυτότητες. Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται οι γειτονικές χώρες στο βωμό αυτής της  à la carte απόδοσης της ιστορίας από την ΠΓΔΜ.  Η ταυτότητα λοιπόν ναι είναι σημαντική, οφείλει πρωτίστως όμως να ανταποκρίνεται και στη πραγματικότητα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης