Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογικά «δώρα» της κυβέρνησης προς τους… αγρότες - Εξαγγελίες Σαμαρά προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση

Προεκλογικά «δώρα» της κυβέρνησης προς τους… αγρότες - Εξαγγελίες Σαμαρά προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση
Παραμένουν παραταγμένα τρακτέρ σε Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, αλλά και στην Εθν. Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων
Ελιγμούς προκειμένου να προλάβει τυχόν κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ενόψει και των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων.
Ειδικότερα, με τους αγρότες να δηλώνουν έτοιμοι να «κόψουν» την Ελλάδα στα δύο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
- Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
- Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
- Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
- Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
- Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
-Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
Η άνωθεν δέσμη μέτρων αποφασίστηκε έπειτα από μίνι υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.
Βάσει των εξαγγελιών του Σίμου Κεδίκογλου, η πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών ικανοποιείται μερικώς.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr:
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση Σαμαρά οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Έτοιμοι να προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων δηλώνουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι σημειωτέον είχαν δώσει διορία μέχρις τις 12 μ. στην κυβέρνηση για θετική γι' αυτούς εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ.
Ήδη το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού είναι κλειστό. 
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, «εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα κλείσουμε τον δρόμο στον κόμβο της Κουλούρας επ' αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβουμε όλοι στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε».
Σημειώνεται ότι από χθες αγρότες από τη Νάουσα βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν προγραμματίσει τη σύγκληση, το Σάββατο, πανελλαδικής σύσκεψης αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων.
«Ακόμα δεν αρχίσαμε», διαμήνυσε μέσω δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, Χρήστος Καμτσής, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε κλέφτες και όσοι υπάρχουν στον χώρο ζητάμε να τους καταγγείλουν ονομαστικά».
Αύριο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών, ενώ ησυχία επικρατεί -προς το παρόν- σε Δράμα, Καβάλα και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα.
Παράλληλα, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς περί τα 140 τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στη νέα εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Επίσης, δέκα αγροτικά οχήματα έχουν παραταχθεί στη νέα Ε.Ο. Πατρών - Πύργου, στο Ψάρι Ηλείας, κοντά στη Βάρδα, ενώ στον κόμβο Μαραθιάς είναι παρατεταγμένα άλλα 40 τρακτέρ.
Παράλληλα, στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων βρίσκονται με τα τρακτέρ τους 30 αγρότες.
Ακόμη, στην Κρήτη, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό εφοριών μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ.
Οι αγρότες, σημειώνεται, ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Πρώτη ενημέρωση: 10:42, 6 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης