Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό ασφυκτική πίεση ο Κουβέλης να στρίψει το τιμόνι και η ΔΗΜΑΡ να συμπορευτεί με την «Ελιά» - Είτε θα συναινέσει είτε… θα διαλυθεί

tags :
Υπό ασφυκτική πίεση ο Κουβέλης να στρίψει το τιμόνι και η ΔΗΜΑΡ να συμπορευτεί με την «Ελιά» - Είτε θα συναινέσει είτε… θα διαλυθεί
Η ολομέτωπη επίθεση «φιλίας» από το ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
Έντονες έως και ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές ο Φώτης Κουβέλης προκειμένου να στρίψει το τιμόνι και να συμπορευτεί η Δημοκρατική Αριστερά με το εγχείρημα της «Ελιάς».
Αν και ο κ.Κουβέλης εμφανίζεται αμετακίνητος στην πολιτική του απόφαση να διαμορφώσει το δικό του προοδευτικό, δημοκρατικό πόλο, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν λέει να κοπάσει.
Το αποδεικνύουν τα περίπου 70 στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία συγκρότησαν την «Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση» υπογραμμίζοντας πως η «Πρωτοβουλία των 58» αποτελεί το μοναδικό υπαρκτό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Σε αυτήν ακριβώς την εσωκομματική αντιπολίτευση προσβλέπει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιτίθεται διαρκώς στη ΔΗΜΑΡ ζητώντας της να συμπορευτεί στο δρόμο της «Ελιάς».
Στην τελευταία του προσπάθεια ο κ.Βενιζέλος μετέφερε μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο εντάσσεται και η ΔΗΜΑΡ.
Ότι δηλαδή πρέπει να επιδιωχθεί η συσπείρωση και η κάθοδος σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς που εκφράζονται από την πρόταση του ΕΣΚ.
Γνωρίζοντας ότι το εγχείρημα της «Ελιάς» δεν θα επιτύχει εάν δεν συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ και λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αλλά και τις διεργασίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ.Βενιζέλος πιέζει ασφυκτικά την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.
Είτε για να επιτύχει τη μεταστροφή της πολιτικής του κ.Κουβέλη είτε για να επιταχύνει τα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στην ελληνική «Ελιά».
Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να ενισχυθούν οι ενωτικές, δημοκρατικές φωνές, ο κ.Βενιζέλος διαμηνύει πως το κοινό ψηφοδέλτιο πρέπει να διαμορφωθεί χωρίς κανένα αποκλεισμό και μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες.
Το σήμα αυτό φέρεται πως εξέλαβε και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία αποφάσισε να συστρατευτεί με την «Ελιά» και όχι με τη ΔΗΜΑΡ.
Είναι προφανές πως η προσπάθεια του κ.Κουβέλη για τη συγκρότηση του δικού του προοδευτικού, τρίτου πόλου δεν θα έχει απήχηση και δυναμική στο εκλογικό σώμα.
Είναι επίσης προφανές πως η «Ελιά» χάνει από τη δυναμική της χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.
Έχει έρθει η ώρα η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το πολιτικό μέλλον του κόμματος.
Για το εάν δηλαδή θα συμπορευτεί με την «Ελιά» ή για το εάν θα συμμαχήσει μελλοντικά με το ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι ισορροπίες, δύσκολα θα καταφέρει μια απομονωμένη ΔΗΜΑΡ να διασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης