Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά – Στόχος η ανακούφιση των σεισμοπαθών και η άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά – Στόχος η ανακούφιση των σεισμοπαθών και η άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών
Τουλάχιστον 700 κτήρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα





Μάχη με τον χρόνο δίνουν η κυβέρνηση και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο νησί ύστερα από τα διαδοχικά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου.
Κύριο μέλημα είναι αφενός να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς κάτοικοι του νησιού και αφετέρου να δρομολογηθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η Κεφαλονιά να είναι έτοιμη για τη νέα τουριστική περίοδο, καθώς ο τουρισμός αποτελεί και τη βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους του νησιού.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιθυμεί και ενόψει των εκλογών του Μαΐου να στείλει ένα σαφές μήνυμα ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης στις ανάγκες των πολιτών της Κεφαλονιάς προκειμένου να μην «κλονιστεί» η εικόνα της λόγω των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί το νησί.
Για αυτό το λόγο έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμο.
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αποτίμηση των έως σήμερα δράσεων αλλά και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.
Εν τω μεταξύ, μια ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι και χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές, αυτοκίνητα, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, πλοία και σε άλλους ασφαλείς κλειστούς χώρους του νησιού τη στιγμή που συνεχίζεται αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι άστεγοι υπολογίζονται σε 5.000 άτομα, τη στιγμή που αναφέρεται πως τουλάχιστον 700 κτήρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και άλλα 1.100 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως χθες το βράδυ είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε πως επισκευές χρειάζονται σε περισσότερα από τα μισά.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στ.Σιμόπουλος υποστήριξε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να καταστεί το νησί και πάλι «λειτουργικό» με έργα για την αποκατάσταση των λιμανιών και του οδικού δικτύου προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ήδη από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς το πολεμικό πλοίο «Ικαρία», που μετέφερε στο νησί τα απαραίτητα μηχανήματα, έδεσε στη Σάμη, ώστε από εκεί τα μηχανήματα να μετακινηθούν προς το Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή.
Αναφορικά με τα σχολεία αυτά θα μείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή ενώ γίνεται αγώνας δρόμου να έχουν μεταφερθεί έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας 40 προκατασκευασμένες αίθουσες.
Την ίδια στιγμή, χθες το βράδυ κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές της Παλικής μοιράστηκαν 3.000 μερίδες φαγητού.

(πρώτη ενημέρωση 4 Φεβρουαρίου 21:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης