Τελευταία Νέα
Πολιτική

Karas (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) – Το μοντέλο της τρόικα πέθανε – Να αντικατασταθεί από κάποιο ευρωπαϊκό μηχανισμό

Karas (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) – Το μοντέλο της τρόικα πέθανε – Να αντικατασταθεί από κάποιο ευρωπαϊκό μηχανισμό
Αδειάζει τον Karas σχετικά με τις δηλώσεις του για τη στάση Τσίπρα ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Hoang Ngoc



Την άποψη ότι το μοντέλο της τρόικα πέθανε εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του ελεγκτή της τρόικα για τα πεπραγμένα στην Ελλάδα.
Ο κ.Karas υποστήριξε επιπλέον ότι τη θέση της τρόικα θα πρέπει να αναλάβει ένας άλλος ευρωπαϊκός μηχανισμός, αν και σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προγράμματα.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι η τρόικα θα παραμείνει σε Ελλάδα, Κύπρο και θα αποχωρήσει από την Πορτογαλία το Μάιο, υπογραμμίζοντας πως "χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο".
Αναφερόμενος στο ζήτημα που ανέκυψε με τον κ.Τσίπρα, ο κ.Karas υποστήριξε ότι ο ρόλος του δεν είναι να αξιολογήσει τον κ.Τσίπρα, αλλά να ερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικα στην χώρα, αν και έσπευσε να τονίζει ότι δεν ανακαλεί τίποτα από αυτά που έχει ήδη υποστηρίξει.
Την ίδια στιγμή, «ρήγμα» ανάμεσα στους ευρωβουλευτές έχει προκληθεί κατόπιν των δηλώσεων του κ.Karas ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του παρουσίασε ούτε μια πολιτική πρόταση και θέση για το μέλλον της Ελλάδας.
«Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από το γραφείο του στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Liem Hoang Ngoc και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου.
Στην ανακοίνωση του ο Γάλλος ευρωβουλευτής αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον κ.Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.
«Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας μάς παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μάς βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Γάλλος ευρωβουλευτής.
«Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της τρόικα, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η έρευνα του ΕΚ θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της τρόικα, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες.
«Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο» τονίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης