Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα διαλυτικά φαινόμενα σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις και προθέσεις επιταχύνει η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Τα διαλυτικά φαινόμενα σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις και προθέσεις επιταχύνει η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Μήνυμα ρήξης και όχι συσπείρωσης φέρει η «Ελιά»
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασυγκρότηση και τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς κάθε άλλο παρά προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως συμβάλλουν αν κρίνει κανείς από τα τεκταινόμενα σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.
Η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ είναι ενδεικτική.
Η παρουσία κορυφαίων στελεχών του κόμματος, όπως των κ.κ.Παπαδόπουλου και Ψαριανού στις εκδηλώσεις των «58» προκαλεί αν όχι τριγμούς, τουλάχιστον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στη ΔΗΜΑΡ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κόμμα έχει αποφασίσει να πορευθεί μόνο του και να μη συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και «58» ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Αν και όλοι απορρίπτουν τα περί διάλυσης της ΔΗΜΑΡ και τα περί διαγραφών στελεχών, το ερώτημα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του κόμματος επανέρχεται δριμύτερο.
«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί το παγκόσμιο παράδοξο, μέλη καθοδηγητικού οργάνου ενός κόμματος να συμμετέχουν παράλληλα στο σχεδιασμό αλλά και στο επιτελείο μιας άλλης εκλογικής κίνησης» ανέφερε ο Χρ.Μαχαίρας εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την παρουσία των κ.κ.Παπαδόπουλου και Ψαριανού σε εκδήλωση των «58».
Την πολυπλοκότητα αυτού του πολιτικού παράδοξου έσπευσαν να ενισχύσουν οι κ.κ.Παπαδόπουλος και Ψαριανός, οι οποίοι κάλεσαν τον κ.Κουβέλη (από το βήμα των «58») να αναθεωρήσει την πολιτική του και να «αγκαλιάσει» τους «58» παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει επανειλημμένα απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.
Μάλιστα, ο κ.Παπαδόπουλος, τον οποίο δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως τον προτεινόμενο αρχηγό των «58», προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ επιλέγει να μη συζητά με τους «58» επειδή δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο.
Εξίσου εμφυλιοπολεμικό είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν τίθεται θέμα διάλυσης του κόμματος και ότι θα συγκροτηθεί μια κοινή οργανωτική επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ, τους «58» και από άλλες κινήσεις και κόμματα του χώρου για την επιλογή των υποψηφίων του κοινού ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές, οι αντιδράσεις παραμένουν ισχυρές.
Πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα περί «νέας παράταξης, με νέο όνομα και νέα σύμβολα» που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ένας εκ των επικεφαλής των «58», εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την αυτοτέλεια αλλά και για το μέλλον του κόμματος τους.
Οι εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος για μια Κεντροαριστερά, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί στον τρίτο πόλο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως ισχυρή Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να υπάρξει.
Αλλά είναι εξίσου προφανές πως μια Κεντροαριστερά που θα ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ πάλι δεν θα έχει μέλλον και απήχηση στην κοινωνία.
Οι «58» υποστηρίζουν πως δεν είναι κόμμα και ότι στόχος τους είναι να συσπειρώσουν τις δυνάμεις του τόπου, από τους φιλελεύθερους του κέντρου έως τους αριστερούς της Σοσιαλδημοκρατίας.
Αλλά πώς να πραγματωθεί αυτή η φιλοδοξία, όταν για παράδειγμα και στα δύο αυτά κόμματα – που είναι και οι κύριοι πολιτικοί εκφραστές της Κεντροαριστεράς - υπάρχουν τελείως διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις όχι μόνο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς αλλά και για το μέλλον του κόμματος τους.
Για να επέλθει αυτή η συσπείρωση, οι ρήξεις, οι διαφωνίες ακόμα και οι αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μάλλον προβάλλουν ως αναγκαίο κακό για το «κοινό καλό» της Κεντροαριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση – και παρά τις περί αντιθέτου προθέσεις και διαθέσεις – οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και όπως διαπιστώνεται, τα διαλυτικά φαινόμενα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης