Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη στο σενάριο του «Μεγάλου Συνασπισμού» και «επενδύουν» στην πόλωση ενόψει των εκλογών

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη στο σενάριο του «Μεγάλου Συνασπισμού» και «επενδύουν» στην πόλωση ενόψει των εκλογών
Ενέσεις αισιοδοξίας από τον Αντώνη Σαμαρά, υψηλό πολιτικό ρίσκο από τον Αλέξη Τσίπρα
Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτουν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο συνεργασίας τους και το σχηματισμό ενός «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.
Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου, όπως άλλωστε κατέδειξαν δημοσκοπήσεις στον Κυριακάτικο Τύπο, και παρά το ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο στο πολιτικό τοπίο της χώρας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι χαώδης.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε και αυτός χθες να καταστήσει σαφές πως η δήλωση του ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άκρως ειρωνική.
Είναι προφανές πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου (και ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και πρόωρων εθνικών εκλογών) δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν τέτοιου είδους πολιτικά αντανακλαστικά μια και απώτερος στόχος τους είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και κατ’επέκταση η εκλογική νίκη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ - μεθαύριο Πέμπτη - ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του οποίου κύριο μέλημα είναι να σημάνει μια ολομέτωπη αντεπίθεση μεταφέροντας παράλληλα μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας και πίστης στους βουλευτές του.
Αισιοδοξία και πίστη ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα ενόψει των εκλογών του Μαΐου (το αποδεικνύουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις) και ότι εφόσον όλοι – βουλευτές και στελέχη – συμμετάσχουν με όλες τις δυνάμεις τους στην εκλογική αυτή «μάχη» η νίκη μπορεί να επιτευχθεί.
Για να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του ο κ.Σαμαράς εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στα όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνηση του κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της.
Ότι δηλαδή το 2012 παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, η οποία σήμερα δηλώνει ότι «βλέπει» φως στην άκρη του τούνελ και ότι είναι έτοιμη να βάλει τέλος στα μνημόνια.
Επιπλέον, θα επαναφέρει το δίλημμα για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάκαμψη ή να οπισθοχωρήσει με ότι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται, θέση με την οποία ταυτίζει το ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει την πολιτική του επιχειρηματολογία ενόψει του Μαΐου, κρίσιμες εξελίξεις για τις επικείμενες εκλογές θα υπάρξουν το Σαββατοκύριακο 1 με 2 Φεβρουαρίου και στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει σχετικά με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λόγω της απόφασης του να κατεβάσει κορυφαία στελέχη του κόμματος ως υποψήφιους για τις 13 περιφέρειες της χώρας, προσδίδοντας με αυτόν τρόπο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στην εκλογική αναμέτρηση για τις περιφέρειες (και όχι για τους δήμους)
Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για τις περιφέρειες έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Το ρίσκο του Τσίπρα είναι σημαντικό αλλά και τα κίνητρα της απόφασης του περισσότερο από εμφανή.
Τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης (όπου σημειωτέον οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικές) θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, το οποίο θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση περί του τέλους της νομιμοποίησης της κυβέρνησης από την κοινωνία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης