Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα «όρια διάλυσης» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λόγω της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην κάλπη

Στα «όρια διάλυσης»  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λόγω της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην κάλπη
Η «προειδοποίηση» Βενιζέλου και η πολιτική «εμμονή» Κουβέλη
Έντονες εσωκομματικές αναταράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό τους μέλλον που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε «ρήγμα» και σε αποχώρηση στελεχών, εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις κινήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αλλά και τα σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Οι αναταράξεις έχουν να κάνουν με την «αντιπολίτευση» που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό των κομμάτων για κεντρικές πολιτικές επιλογές των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.
Στο ΠΑΣΟΚ εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις και αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη απέναντι στην πολιτική απόφαση του κ.Βενιζέλου να συμπορευτεί το κόμμα με την «Πρωτοβουλία των 58».
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η ανακοίνωση των «75» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναφερόμενοι στην ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας των 58» σχετικά με την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη και την κάθοδο της στις Ευρωεκλογές, ανέφεραν πως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε απόφαση για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Στις αιτιάσεις αυτές ο κ.Βενιζέλος κρατά μια ξεκάθαρη και συνάμα σκληρή γραμμή.
Αφού διαμηνύει στους διαφωνούντες ότι η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με το μέλλον του κόμματος, φέρεται να καλεί τους διαφωνούντες να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Δηλαδή είτε να δηλώσουν ότι ενισχύουν το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς χωρίς επιφυλάξεις και υπονομευτικές δηλώσεις είτε να κάνουν τις επιλογές τους διαχωρίζοντας τη θέση τους ή και το δρόμο τους.
Εξίσου εύθραυστη όμως είναι και η συνοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η κριτική και οι αντιδράσεις εστιάζουν στην πολιτική «εμμονή» του κ.Κουβέλη να μη συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚ, «58» και ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική κριτική στον κ.Κουβέλη είναι εξαιρετικά πιεστική καθώς αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από εναλλακτική πολιτική πρόταση, η οποία πρέπει να έρθει από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, και ότι ο δρόμος που χαράσσει η ΔΗΜΑΡ είναι πολιτικά αδιέξοδος.
Είναι τέτοια η δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αναφέρεται ότι εάν ο κ.Κουβέλης, παρά τις πιέσεις, δεν αλλάξει στρατηγική και δεν προχωρήσει σε κάποια συνεργασία, κυρίως με τους «58», τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποχωρήσεις από το κόμμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η πίεση στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ να καθορίσουν το πολιτικό τους στίγμα θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου, αν και εκτιμάται ότι θα ενταθεί και μετά από αυτές.
Για παράδειγμα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποια στάση θα τηρήσουν ΠΑΣΟΚ (ιδιαίτερα ύστερα από τη συμπόρευση με τους «58» για τις ευρωεκλογές) και ΔΗΜΑΡ στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν και θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποφασίσουν ανάμεσα σε υποψηφίους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση μάλιστα που προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, τότε το διακύβευμα (αλλά και το «στοίχημα») για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις που πλέον αφορούν την πολιτική τους επιβίωση.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις έχουν στείλει σαφή μηνύματα και στα δύο κόμματα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης