Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΔΗΜΑΡ - Δεν ενισχύθηκε η διαφάνεια από την κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών

tags :
ΔΗΜΑΡ - Δεν ενισχύθηκε η διαφάνεια από την κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών
Με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής Ασ. Ξηροτύρη καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου
Δεν ενισχύθηκε η διαφάνεια από την κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.
Η κ. Ξηροτύρη καταγγέλλει ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου διαμορφώθηκε μια κατάσταση όπου κανείς δεν λογοδοτεί σε κανέναν και προσθέτει: «Ενα χρόνο μετά την έναρξη του εγχειρήματος ελάχιστες εταιρείες είναι στο σύστημα και δεν τηρούνται οι διαδικασίες, για παράδειγμα δεν δημοσιεύονται οι ισολογισμοί».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις προς ενημέρωση των επενδυτών, των μετόχων και της κοινής γνώμης και προειδοποιεί ότι αν καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στο ΦΕΚ, τότε ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη διαφάνεια.
«Η κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αποφάσεις στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση», επισημαίνει.
Παράλληλα, η κ. Ξηροτύρη Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει άκριτα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την άρση διοικητικών εμποδίων, χωρίς να εξετάζει τη σχέση τους με την ελληνική πραγματικότητα και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν στοιχεία στη Βουλή σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα δημοσίευσης στο Διαδίκτυο, ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα ή μη του μέτρου, το οποίο «παρουσιάστηκε ως μεταρρύθμιση για την άρση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις».
Τέλος, ρωτά την κυβέρνηση εάν έχει εξετάσει εναλλακτικές λύσεις που θα διασφάλιζαν τη διαφάνεια της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονα θα μείωναν το γραφειοκρατικό κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης