Τελευταία Νέα
Πολιτική

Α. Γεωργιάδης (υπ. Υγείας) - Μόνον όταν διανυκτερεύει ο ασθενής στο νοσοκομείο θα πληρώνει τα 25 ευρώ

Α. Γεωργιάδης (υπ. Υγείας) - Μόνον όταν διανυκτερεύει ο ασθενής στο νοσοκομείο θα πληρώνει τα 25 ευρώ
(upd) Την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για το θέμα προανήγγειλε ο βουλευτής Κυκλάδων του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας
Μόνο αν διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο ο ασθενής θα καταβάλλει τα 25 ευρώ, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής του ποσού αυτού, θα «μεταφέρεται» στην εφορία.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ, επισημαίνοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».
Παράλληλα, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε την κατάργηση της εφαρμογής του μέτρου, ο υπουργός Υγείας το κάλεσε να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.
«Δεν χρειάζεται να αντιδικήσουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχουμε ψηφίσει δύο φορές, και τον Νοέμβριο του 2012 και στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεοπτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης ο διάλογος, αλλά να γίνεται πρακτικά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι καθόλου αντιλαϊκό μέτρο, το υπερασπίζομαι. Είναι πολύ λογικό, αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους».
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από το εισιτήριο των 25 ευρώ, θα παραμείνει στα νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τους απόρους, ενώ όσον αφορά το 1 ευρώ ανά συνταγή που θα εισπράττουν οι φαρμακοποιοί σημείωσε ότι το κράτος υπολογίζεται να εισπράξει περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, επισήμανε ότι από το μέτρο των 25 ευρώ για τα νοσήλια εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί, ενώ δεν θα εφαρμοστεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία και πρόσθεσε ότι «όλοι οι αλλοδαποί θα πληρώνουν 25ευρο».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας επισήμανε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στον χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτήν τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ». Προανήγγειλε δε την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.

Πρώτη ενημέρωση 09:00, 3 Ιανουαρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης