Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά το κατηγορηματικό «όχι» του Μαξίμου στις πρόωρες εκλογές, ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος παραμένει

Παρά το κατηγορηματικό «όχι» του Μαξίμου στις πρόωρες εκλογές, ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος παραμένει
Η συνεχής συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας επαναφέρει τις φωνές για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ
Η εκλογολογία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απασχολούν διαχρονικά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα την ειδησεογραφία στην Ελλάδα, μια και το συγκεκριμένο θέμα έχει εξελιχθεί σε δημοσιογραφικό «φετίχ».
Παρόλο αυτά, το ζήτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης το Μάιο έχει επανέλθει δριμύτερο στην επικαιρότητα ύστερα από τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 153 βουλευτές.
Η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό ύφος πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016 και πως παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας θα τηρηθεί.
Το εάν η τετραετία της σημερινής κυβέρνησης θα εξαντληθεί είναι ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα τόσο για τους κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλο όσο και για τα κόμματα τους.
Η αίσθηση είναι πως πολιτικό ατύχημα τους προσεχείς έξι μήνες δύσκολα μπορεί να υπάρξει.
Η «βεβαιότητα» αυτή εδράζεται στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και κυρίως στο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εναπομείναντες βουλευτές να πάρουν την απόφαση να καταψηφίσουν ένα από τα επικείμενα κρίσιμα νομοσχέδια και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Επιπλέον, το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα πρέπει να αποκλειστεί, μια και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεν ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, το δε ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται.
Κύριο μέλημα του κ.Σαμαρά είναι με την ελληνική προεδρία και με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (και τη διανομή του 70% αυτού σε «ψηφοφόρους») να βελτιώσει το προφίλ της κυβέρνησης του και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες.
Ωστόσο, ο δρόμος της κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά ανηφορικός το επόμενο διάστημα και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την «εξάντληση» των βουλευτών και το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ύστερα από τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα επανήλθαν οι φωνές για την επιστροφή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω «πολιτικές εγγυήσεις» για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου μια και τα «μαξιλάρια» από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν αποδίδουν.
Σε κάθε περίπτωση η μόνη ασφαλής εκτίμηση που μπορεί να διατυπωθεί είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα διακρίνονται από μια πολιτική ρευστότητα όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.
Ακόμα και για εκλογές το Μάρτιο ή τον Απρίλιο όπως προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης