Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς - Ναι στην ανάπτυξη των συνεργειών ΕΕ - ΝΑΤΟ για την ασφάλεια - Χωρίς εκκρεμότητες η Σύνοδος μετά την έγκριση της δόσης από το Eurogroup

Σαμαράς - Ναι στην ανάπτυξη των συνεργειών ΕΕ - ΝΑΤΟ για την ασφάλεια - Χωρίς εκκρεμότητες η Σύνοδος μετά την έγκριση της δόσης από το Eurogroup
Σε εξέλιξη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών
(upd6)Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε πως η Ελλάδα δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργειών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.
Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν. Ο προβληματισμός είναι για το αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών.
Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Σαμαράς - Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις

Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη", δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι.
"Η ελληνική προεδρία θα είναι μια προεδρία ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύσκεψη των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία παραδοσιακά προηγείται της Συνόδου.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς εκκρεμότητες, καθώς το Eurogroup ενέκρινε την Τρίτη την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Μαζί με τον πρωθυπουργό ταξίδεψε και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο λόγος της παρουσίας του Υπουργού στις Βρυξέλλες δεν είναι άλλος από το γεγονός πως στην ατζέντα της συνάντησης είναι το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις 17:00 το απόγευμα, θα βρεθούν τα ζητήματα  της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής, της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν και τις λεπτομέρειες της τραπεζικής ένωσης, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας στο Ecofin για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.
Επίσης θα εξεταστούν τα θέματα της οικονομίας με φόντο τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και στόχο την ενίσχυση της κοινοτικής πολιτικής.
Χθες, οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Angela Merkel και Francois Hollande, συναντήθηκαν στο Παρίσι σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφήςπου ξεκινά σήμερα τις εργασίες της.
"Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί τώρα να περάσει σε ένα νέο στάδιο", δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, κατά την υποδοχή της στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
"Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη εργαστεί από κοινού πολύ εντατικά τους τελευταίους μήνες", υπογράμμισε η Μerkel, που ανέλαβε χθες και επισήμως καθήκοντα για μια τρίτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, η Καγκελάριος γνωστοποίησε πως στις 19 Φεβρουαρίου του 2014 θα διεξαχθεί ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Για τη Merkel "η πρόκληση είναι να δείξουμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα για τους άνδρες και τις γυναίκες των χωρών μας απ' ό,τι αν το κάναμε ξεχωριστά. Θέλουμε να οδηγήσουμε σε πρόοδο την Ευρώπη και να την κάνουμε την πιο ισχυρή ήπειρο στον κόσμο".
Από την πλευρά του ο Fr. Hollande δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν από εδώ και στο εξής έναν "κοινό ορίζοντα, ο οποίος αναμένεται να μετατραπεί σε μια κοινή ημερήσια διάταξη".
"Η Ευρώπη χρειάζεται τη σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και την Γερμανία, μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση ισχυρή, μια σχέση ανοιχτή", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12, 19 Δεκεμβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης