Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αθανασίου (υπ.Δικαιοσύνης): Η τρόικα δεν ζήτησε δικαστικές αποφάσεις υπέρ τραπεζών

Αθανασίου (υπ.Δικαιοσύνης): Η τρόικα δεν ζήτησε δικαστικές αποφάσεις υπέρ τραπεζών
Κατηγορηματική διάψευση για πιέσεις σε δικαστές


Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίος εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες σε συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το ζήτημα ανακινήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε στο αίτημα αυτό του κατώτερου υπαλλήλου του ΔΝΤ που φέρεται να κάλεσε δύο ανώτερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και τους πίεσε να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.
Η βουλευτής κάλεσε τον κ. Αθανασίου να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις και να εξηγήσει γιατί εκλήθησαν στη συνάντηση δικαστές, με δεδομένο ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντλήσει αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων από το υπουργείο και με δεδομένη τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πράγματι έγινε συνάντηση στο υπουργείο, ότι ήταν καθαρά τεχνική και ότι παρόντες ήταν δύο ειρηνοδίκες.
Όπως είπε ο κ.Αθανασίου, η συνάντηση είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν ελέγχθηκε η ουσία των υποθέσεων αλλά τα μέλη της τρόικα ενημερώθηκαν για τον όγκο των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 78.000.
Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ουδείς υπάλληλος της τρόικα είχε αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη για το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών και «είναι αστείο να λέγεται ότι έγιναν συστάσεις να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των τραπεζών» με δεδομένο το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επ΄αυτής δεν δικαιούται να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο υπουργός.
Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την απορία του πως η βουλευτής υιοθέτησε ένα τέτοιο δημοσίευμα που είναι προϊόν φαντασίας του συντάκτη του πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός έχει δώσει διευκρινίσεις για το θέμα σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όταν ρωτήθηκε σχετικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης