Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ - Αναζητά τον πολιτικό της βηματισμό, ορατός και ο κίνδυνος διάσπασης

Καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ - Αναζητά τον πολιτικό της βηματισμό, ορατός και ο κίνδυνος διάσπασης
Οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Το πολιτικό στίγμα και μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούνται να αποσαφηνίσουν τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.
Τρία και πλέον χρόνια ύστερα από την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Φώτη Κουβέλη από το Συνασπισμό (λόγω διαφωνιών για την εμπλοκή του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ), η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και στην ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της.
Μείζον ζήτημα είναι η αποσαφήνιση της στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες εν πολλοίς και για την «πολιτική επιβίωση» της.
Η πλειοψηφική τάση που εκφράζει τις απόψεις του προέδρου Φώτη Κουβέλη (εκτιμάται ότι θα επανεκλεγεί στην προεδρία του κόμματος με υψηλά ποσοστά) έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της.
Επιδιώκει τη συγκρότηση ενός ισχυρού τρίτου πόλου, αποτελούμενου από δημοκρατικές, προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, που θα αποκρούει τόσο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική όσο και τον αριστερό λαϊκισμό.
Η πρόθεση αυτή, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και μπορεί να «αναστήσει» πολιτικά - και δημοσκοπικά - τη ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο κ.Κουβέλης απορρίπτει τη συνεργασία για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου τόσο με το ΠΑΣΟΚ (με την αιτιολογία ότι με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση υπηρετεί τη σημερινή κυβερνητική πολιτική) όσο και με την Πρωτοβουλία των «58» με το σκεπτικό ότι η κεντροαριστερή αυτή Κίνηση δεν έχει πάρει αποστάσεις από αυτήν την πολιτική.
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι με ποιες ακριβώς δυνάμεις επιθυμεί να συμμαχήσει ο κ.Κουβέλης προκειμένου η πολιτική αυτή πρωτοβουλία του να αποκτήσει δυναμική και να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του κ.Λοβέρδου, το οποίο εξετάζει ο κ.Κουβέλης, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση που θα αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα και θα ενισχύσει τη ΔΗΜΑΡ και την προοπτική του τρίτου πόλου.
Ακριβώς σε αυτόν τον προβληματισμό έρχονται να προστεθούν οι φωνές εκείνες στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες διατρανώνουν την ανάγκη η ΔΗΜΑΡ να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς αλλά να αφήσει ανοιχτό και να εξετάσει το ζήτημα ενδεχόμενων συνεργασιών τόσο με το ΠΑΣΟΚ και την Πρωτοβουλία των «58» όσο ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι «κόντρες» ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος για το ζήτημα των συνεργασιών εκτιμάται πως θα είναι εξαιρετικά ισχυρές.
Το πρώτο «στοίχημα» για τη ΔΗΜΑΡ είναι το συνέδριο αυτό να καταλήξει σε κοινές αποφάσεις και σε σαφή βήματα για το πολιτικό της μέλλον και παράλληλα να αποφύγει τυχόν διάσπαση ή αποχωρήσεις διαφωνούντων.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση το μέλλον της ΔΗΜΑΡ θα απέχει κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί βιώσιμο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης