Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Προολυμπιακό τουρνουά: Η «κατάρα» των ημιτελικών που... κυνηγά την Εθνική (video)

Προολυμπιακό τουρνουά: Η «κατάρα» των ημιτελικών που... κυνηγά την Εθνική (video)

Η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στα ημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια του Καναδά και εκτός από το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων επιδιώκει να «ξορκίσει» το... κακό από την συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Η εμπειρία της «επίσημης αγαπημένης» από τα Προολυμπιακά τουρνουά δεν είναι η καλύτερη δυνατή τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται να ανατρέξουμε 13 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα το 2008 στο ΟΑΚΑ, όπου κατέγραψε την μοναδική της επιτυχία.


μιτο.jpg

Η Εθνική ομάδα έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση στην ημιτελική φάση του τουρνουά και αυτή αποκαλείται Τουρκία. Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο χρειάζεται δύο νίκες ακόμη για να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή της χρονιάς που θα φιλοξενηθεί στο Τόκιο και γνωρίζει ότι εκτός από την Τουρκία πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και την κακοδαιμονία που την κυνηγάει στις δύο τελευταίες παρουσίες της σε Προολυμπιακό τουρνουά. Μία... ανάσα πριν από το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποκλείστηκε τόσο στο Καράκας (2012) όσο και στο Τορίνο (2016).


καιμα.jpg

«Αυτοκτονία» και... μπαμ από τον Νταγκουντούρο


Δεν μπορεί το όνομα Άντε Νταγκουντούρο να μην σας θυμίζει κάτι έτσι δεν είναι; Ήταν ο Νιγηριανός παίκτης που προσγείωσε απότομα τα όνειρα των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουλίου του 2012 και η Εθνική ομάδα θα αντιμετώπιζε στα προημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά στο Καράκας την Νιγηρία. Πριν τον αγώνα επικρατούσε αισιοδοξία στα πρόσωπα των παικτών του Ηλία Ζούρου, όπου στη συνέχεια τα πάντα ανατράπηκαν. Η Εθνική χρειαζόταν την νίκη, ώστε να έχει στη συνέχεια δύο ευκαιρίες για να εξασφαλίσει την συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.




Αν και στην αρχή φάνηκε αρκετά... διαβασμένη και διατηρώντας μία διψήφια διαφορά στο ημίχρονο (42-30), τελικά οι Νιγηριανοί έδειξαν μαχητικότητα και ροκάνισαν την διαφορά (56-50), ώσπου έφτασαν μέχρι τη νίκη (80-79). Στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα η Εθνική βρισκόταν μπροστά με 79-78, όμως ο Άντε Νταγκουντούρο πήγε στη γραμμή των βολών (2/2) μετά από φάουλ του Νίκου Ζήση, 3.5" πριν το τέλος ενώ πριν είχε πετύχει ένα καθοριστικό τρίποντο. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν συγκινητικός (25π.) αλλά όχι αρκετός.


περπε.jpg

Πίστεψε στην ανατροπή αλλά...


Η τελευταία παρουσία της Εθνικής σε Προολυμπιακό τουρνουά δεν έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις. Το 2016 στο Τορίνο η Ελλάδα ήθελε να επιστρέψει στις επιτυχίες, όμως η Κροατία των Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς και Χεζόνια δεν της το επέτρεψε και την απέκλεισε στα ημιτελικά με σκορ 66-61. Σε εκείνο το τουρνουά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα.




Η Κροατία έδειχνε να «καθαρίζει» από νωρίς την αναμέτρηση και μόλις στο 12' είχε μία διαφορά +24 πόντων (37-13). Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη «αφυπνίστηκε» και με όπλο την άμυνα πέρασε μπροστά στο σκορ με 48-46 (28').Η ρακέτα των Κροατών έκανε την διαφορά, με τον Σάριτς να πιάνει δουλειά και τον Μπογκντάνοβιτς να «βομβαρδίζει» από μακριά. Μοναδικός διψήφιος για την Ελλάδα ήταν ο Περπέρογλου (13π.), δίχως να έχει την απαιτούμενη βοήθεια από τους συμπαίκτες του στην επίθεση, με αποτέλεσμα να χαθεί το... τρένο για την Βραζιλία.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης