Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απίστευτο - Η Κυβέρνηση μπλόκαρε τις ρωσικές κυρώσεις όχι για τους Έλληνες αλλά για να διασωθεί ο Προκοπίου και η Dynagas

Απίστευτο - Η Κυβέρνηση μπλόκαρε τις ρωσικές κυρώσεις όχι για τους Έλληνες αλλά για να διασωθεί ο Προκοπίου και η Dynagas
Όταν πρόκειται για την τσέπη του μέσου Έλληνα πολίτη, η Αθήνα πρωτοστατεί με προθυμία στις αυτοκτονικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Όταν όμως απειλούνται τα υπερκέρδη των εφοπλιστών, τότε —και μόνο τότε— θυμάται να ασκήσει βέτο στις Βρυξέλλες.
Ενώ ο Ελληνικός λαός στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και των συνεπειών της τυφλής ευθυγράμμισης με τις καταστροφικές επιλογές Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ, στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε για άλλη μια φορά ποιων τα συμφέροντα πραγματικά εκπροσωπεί.
Όταν πρόκειται για την τσέπη του μέσου Έλληνα πολίτη, η Αθήνα πρωτοστατεί με προθυμία στις αυτοκτονικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Όταν όμως απειλούνται τα υπερκέρδη των εφοπλιστών, τότε —και μόνο τότε— θυμάται να ασκήσει βέτο στις Βρυξέλλες.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times

Σε ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο τους η αμερικανική εφημερίδα Financial Times φέρνει στο φως το παρασκήνιο της ελληνικής στάσης στις Βρυξέλλες κατά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως στόχο την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τρίτες χώρες. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα ύψωσε «μπλόκο» στα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κίνητρο της Αθήνας δεν ήταν, φυσικά, η προστασία της ελληνικής οικονομίας από το ενεργειακό αδιέξοδο, ούτε η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων.
Ο λόγος είναι ότι οι προτεινόμενοι περιορισμοί —οι οποίοι προβλέπουν την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τρίτες χώρες— θα «κατέστρεφαν» (θα «καταστρέψουν» / "would ruin" για την ακρίβεια) την οικονομική δραστηριότητα της ναυτιλιακής εταιρίας Dynagas του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.
Η ελληνική διπλωματία κινητοποιήθηκε δηλαδή, αποκλειστικά για να προστατεύσει τη ναυτιλιακή εταιρεία Dynagas, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.
Christophe_de_Margerie_Yamal_LNGWEB_Main.jpg
Το «χρυσό» ρωσικό LNG και το εφοπλιστικό λόμπι

Η εταιρεία Dynagas διαθέτει έναν πανίσχυρο και υπερσύγχρονο στόλο από παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια τύπου Arc7, τα οποία έχουν αναλάβει τη μεταφορά του ρωσικού αερίου από τις πολικές εγκαταστάσεις της Yamal LNG.
Η Dynagas λειτουργεί 27 τέτοια δεξαμενόπλοια μεταφοράς αερίου, σύμφωνα με το Equasis, μια πύλη ναυτιλιακών δεδομένων.
Σε αυτά περιλαμβάνεται το ένα τρίτο του στόλου των δεξαμενόπλοιων Arc7, τα οποία είναι τόσο στιβαρά κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν στα παγωμένα αρκτικά ύδατα κοντά στο εργοστάσιο της Yamal LNG.
Μάλιστα, ο στόλος των πλοίων της Arc7 έχει κατασκευαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί τη Yamal, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ρωσίας, στον Αρκτικό Κύκλο.
Το υπόλοιπο του στόλου Arc7 λειτουργεί από τη Seapeak, η οποία ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Stonepeak με έδρα τη Νέα Υόρκη, και την ιαπωνική Mitsui OSK Lines, με ένα να ανήκει στη ρωσική Sovcomflot.
Τα εξαιρετικά εξειδικευμένα πλοία είναι από τα πιο πολύπλοκα στην κατασκευή τους και κοστίζουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Η Ελλάδα υποστήριξε ότι η Dynagas δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πλοία αλλού και θα αναγκαζόταν να τα πουλήσει σε μη δυτικούς αγοραστές, σύμφωνα με όσους ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πλοία της Dynagas έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες δρομολόγια μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους ρωσικού καυσίμου, ενώ η έτερη εταιρεία του ομίλου, η Dynacom, έχει καταγράψει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου.

Τα κερδοφόρα deals Προκοπίου

Οι Financial Times, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την πλατφόρμα δεδομένων και αναλύσεων Kpler, παρουσιάζουν και συγκεκριμένα στοιχεία για τη δραστηριότητα των εταιρειών του εφοπλιστή Προκοπίου.
Ο Προκοπίου κατέχει τόσο τη Dynagas όσο και τη Dynacom, την επιχείρηση πετρελαιοφόρων που έχει αποκομίσει τουλάχιστον 915 εκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια — περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.
Η Dynacom ήταν από τις πρώτες που ρίσκαραν να στείλουν δεξαμενόπλοια μέσω των Στενών του Hormuz κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης των ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν.
Η Dynagas έχει μεταφέρει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG από τις αρχές του 2025 πραγματοποιώντας 144 ταξίδια με 11 πλοία, σύμφωνα με υπολογισμούς των FT.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Άλλοι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν δει τις εταιρείες τους να χάνουν εργασίες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, προκειμένου να προκληθεί οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα.
Η Kaja Kallas, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι λυπάται που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξε σε συμφωνία για το 21ο πακέτο. «Φυσικά, τα κράτη μέλη έχουν διάφορους λόγους [για να αντιτίθενται]», δήλωσε.
«Στόχος μας είναι να έχουμε μια συμφωνία.
Εάν δεν έχουμε συμφωνία, τότε αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο Σχέδιο Β», πρόσθεσε η Kallas αναφερόμενη στο ανώτατο όριο τιμής του πετρελαίου.
προκοπίου.png
Οι συνέπειες...

Η ελληνική ένσταση καθυστέρησε για μία εβδομάδα την έγκριση του 21ου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη, αφήνοντας σε εκκρεμότητα άλλα μέτρα, όπως κυρώσεις εναντίον περισσότερων τραπεζών, δικτύων κρυπτονομισμάτων και εταιρειών του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για τη μείωση της τιμής του «ανώτατου ορίου» (cap) στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, πάνω από την οποία οι εταιρείες δεν μπορούν νόμιμα να το αγοράσουν και να το μεταφέρουν.
Οι πρεσβευτές το βράδυ της Τετάρτης αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε μια έκτακτη παράταση μιας εβδομάδας της υφιστάμενης τιμής των 44,10 δολαρίων το βαρέλι, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Χωρίς μια απόφαση, η τιμή θα είχε σημειώσει σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ιράν, αποφέροντας στη Μόσχα πρόσθετα έσοδα δισεκατομμυρίων.
Η παράταση σχεδιάστηκε επίσης για να μελετηθούν οι οικονομικές και τεχνικές επιπτώσεις των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μεταφοράς LNG, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενημερώθηκε για την απόφαση.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Αθήνα

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την απόλυτη υποκρισία της εγχώριας πολιτικής σκηνής:
Απόλυτη συμμόρφωση με τις Βρυξέλλες, ακριβό ρεύμα, πληθωρισμός και διακοπή των παραδοσιακών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, με το πρόσχημα της «διεθνούς νομιμότητας».
Άμεση κινητοποίηση, διπλωματικές πιέσεις και απειλές για βέτο ώστε να μην χαθούν τα συμβόλαια εκατομμυρίων με τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.
Η Αθήνα απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς να υψώνει το ανάστημά της στις Βρυξέλλες.
Το γεγονός ότι επιλέγει να το κάνει μόνο για να διασφαλίσει τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφήνοντας την ελληνική κοινωνία στο έλεος της κρίσης, επιβεβαιώνει ποιοι κινούν τα νήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Dynagas δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα της εφημερίδας για σχολιασμό.
01_142.JPG
«Το κράτος φέρεται σαν τον Καραγκιόζη»

Υπενθυμίζεται πως την γνώμη του για την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολιτικούς ο κ. Προκοπίου την έχει εκφράσει πολλές φορές χρησιμοποιώντας ακραία απαξιωτικές εκφράσεις.
Για παράδειγμα, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο εφοπλιστής είχε παρομοιάσει τη στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στους επενδυτές με λαϊκό θέατρο σκιών:
«Το κράτος φέρεται συχνά στους επενδυτές σαν τον Καραγκιόζη, που λέει "η είσοδος δωρεάν, στην έξοδο πληρώνετε"…»
Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα πως: «Οι επενδύσεις είναι σαν τα πουλιά.
Πρέπει να τους προσφέρεις σπόρους και νερό για να τα προσελκύσεις.
Αν αυτά λείψουν, θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα πετάξουν αλλού. Νόμιμα».
Νωρίτερα ωστόσο, με ακραία κυνικό τρόπο, ο Προκοπίου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος παίκτης που δεν «κρατιέται» από κρατικές επιδοτήσεις, εγχώριες άδειες ή πολιτικές χάρες, εξού και η πλήρης ευκολία του να μιλάει απαξιωτικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
«Εμάς δεν μπορεί να μας ελέγξει κανένας πολιτικός.
Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν υπουργό ή πρωθυπουργό.
Τον κάθε πολιτικό, εγώ προσωπικά, τον έχω γραμμένο... τον έχω χεσμένο.
Η ναυτιλία δεν ζει από το ελληνικό κράτος, το ελληνικό κράτος προσπαθεί να ζήσει από εμάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης